5
Du kan ikke hate denne

Tittel:
The Descendants
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • George Clooney
  • Shailene Woodley
  • Amara Miller
Regissør:
Alexander Payne

Ser vi bort ifra stumfilmen “The Artist” er George Clooney-filmen “The Descendants” filmårets største. Mye tyder hvert fall på det.

Sånn sett kan vi også si at den er størst. For “The Artist” burde strengt tatt stilt i filmverdenes paralympics og ikke på lik linje med alt annet. Men det er en annen diskusjon.

I “The Descendants” spiller Clooney advokaten Matt King som sliter med å holde hodet over vann. Han er midt oppi et digert eiendomssalgsprosjekt da kona havner i koma etter en båtulykke. Ulykken bringer han nærmere sine to noe ukontrollerbare døtre og gir han også et nytt perspektiv med tanke på eiendomssalget.

Det som uventet kommer i tillegg, og som i grunnen blir dråpen, er eldstedatterens avsløring av moren – et utroskap som brutalt setter seg i halsen på Mr. King. Det som i utgangspunktet er et helvete blir plutselig langt mer komplekst.

Det fascinerende med hele situasjonen er hvordan regissør Alexander Payne klarer å konvertere den sørgelige sannheten til å bli småtrivelig og morsom. Og takket være George Clooney klarer vi uten problemer å sette oss inn i saken, men samtidig flire av den. Det føles i grunnen litt rart.

Når dette er intensjonen, dertil rammet inn av Hawaii-skjorter, -musikk og
-setting, blir det en sær og enestående filmopplevelse som det nesten er umulig å ikke like.

PS! Shailene Woodley som spiller eldstedattera er – ikke bare sabla dyktig, men også framtidig Verdens mest sexy kvinne. Jeg anslår hun trenger fem-seks år.