5
Du kan trygt se denne

Tittel:
Safety Not Guaranteed
Sjanger:
Komedie, Romantikk, Science fiction
Varighet:
1 t. 26 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Aubrey Plaza
  • Mark Duplass
  • Jake Johnson
  • Karan Soni
  • Kristin Bell
Regissør:
Colin Trevorrow

Filmfest 2013 er igang, og det er deilig at festivaler som denne gir oss noe vi ellers kanskje aldri ville funnet på å se.

“Safety Not Guaranteed” er en slik film. Bare en brøkdel av oss har hørt tittelen et eller annet sted, i IMDBs dype skoger muligens. Det finnes ingen planer for verken kinopremiere eller bluray-slipp i Norge (så vidt vi kan se), og dermed er den nok et eksempel på at kinodistributørene ikke tar inn alt de kanskje burde. Det er selvsagt et spørsmål om penger, men likevel.

Filmen skilter jo ikke med store stjerner. Og budsjettet er på imponerende 750.000 doller – over fem millioner dollar mindre enn norske “Victoria”. (Gjett hvem som har brukt pengene best.) Likevel er den en deilig utflukt vekk fra all standardfilmen, et besøk hos en litt annerledes humorist og en feelgood-opplevelse de fleste andre wannabe-feelgood-filmer kan se langt etter.

Det hele begynner med en annonse i avisa: “Jeg trenger en partner som kan bli med på tidsreise. Ingen sikkerhetsgaranti!” Avisa Seattle Magazine tenner på ideen om å besøke personen som planlegger tidsreise, og vips så er godfølelsen igang. Ingen grunn til bruke evigheter på introduksjonen – vi kan bli kjent etter hvert. Og det blir vi.

På tross av det labre budsjettet er det lite å utsette på utførelsen. Samtidig er ikke filmen veldig krevende å lage, sånn rent teknisk. Dermed støtter egentlig det meste seg på skuespillerne – stort sett ukjente folk. Men Aubrey Plaza og Mark Duplass bærer hele skiten som om det skulle vært verdens enkleste ting å gjøre. Dialogene flyter og humoren er både original og passende.

Så er det kanskje slik noen ganger at jo mindre man vet på forhånd, jo mer overrasket blir man. Så jeg lar det bli med dette.

Eller vent! Jeg må legge til at Ryan Millers musikk traff svært godt. Herlig stemning!

PS! Filmen vises i dag (lørdag) for siste gang på Filmfest. Klingenberg, 18.30.