4
Ektefølt komatøs selvrefleksjon

Tittel:
If I Stay
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 47 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Chloë Grace Moretz
  • Mireille Enos
  • Jamie Blackley
  • Joshua Leonard
  • Liana Liberato
  • Stacy Keach
Regissør:
R.J. Cutler

På film kan man enten vise fram noe vakkert for så å fjerne det – eller så kan man fjerne noe for så å vise hvor vakkert det var. Da blir det enda mer rørende, tydeligvis.

Tenåringen Mia (Chloë Grace Moretz) drar på spontan biltur med sin eksepsjonelt hyggelige familie bestående av foreldrene og broren hennes. Men ettersom det ikke skapes god film av ren hygge, kræsjer de. Mia blir liggende i koma. Og hva annet har man vel å gjøre i koma annet enn å reflektere over livet? Ingenting. Ingen verdens ting, faktisk.

Hun tar derfor et skikkelig skippertak hva angår selvrefleksjon, og hun tar oss med på turen. Herifra er “If I Stay” nærmest en reklame for koma. Veldig god reklame, for så vidt.

Livet hennes dreide seg om to ting: Celloen og kjæresten Adam (Jamie Blackley). Mia og Adam hadde det til felles at de elsket utøvende musikk. Men for musikere er det jo sånn at man kommer inn på skoler langt unna og drar på turnéer stadig vekk. Sånt gjør livet vanskelig. Døden blir heller ikke lettere. For det er dét dette handler om: Begge deler.

Chloë Grace Moretz overbeviser som forelsket tenåring. Hun er ikke like god som komatøs fortellerstemme. Mye kunne blitt fortalt uten fortellerstemmen som sa det selvfølgelige, men dette skulle åpenbart gjøres etter boka – som filmen er basert på.

“If I Stay” er en rørende fortelling, men det er ikke fortellingen som i seg selv er rørende. Det er gjennomføringen. Det er detaljene. Adam er en knallbra – nesten perfekt – fyr, noe som er mulig i en film der hovedpersonen selv er døende. Vi blir ganske enkelt vist hvor mange flotte folk Mia etterlater seg.

Det er veldig trist, men lite givende.

Det er mesterlig gjennomført, men uten særlig potensial i utgangspunktet.

Forholdene tatt i betraktning, ble dette veldig bra. Så ta med deg kjæresten din og se denne. Men sitt for all del bakerst – så slipper du at folk ser at du griner.