4
En annerledes kjærlighetshistorie

Tittel:
Rust og bein
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
2 t. 1 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Marion Cotillard
  • Matthias Schoenaerts
  • Bouli Lanners
  • Celine Sallette
  • Corinne Masiero
  • Jean-Michel Correia
Regissør:
Jacques Audiard

En forfriskende annerledes kjærlighetshistorie om to ødelagte mennesker som hjelper hverandre ut av problemene.

Filmen har et fantastisk skuespill, men filmens mest interessante karakter i Marion Cotillard får mindre oppmerksomhet enn hun fortjener.

Cotillard er en fantastisk skuespillerinne. Helt siden “La vie en rose” har jeg vært nesten forelsket i skuespillet hennes, og hun utgjør mesteparten av filmopplevelsen min i filmen “Rust og bein”.

I denne spiller hun Stéphanie, som utsettes for en ulykke på et spekkhoggershow. Hun mister begge beina og havner i dyp depresjon. Noen dager før ulykken hadde hun møtt Alain (Matthias Schoenaerts), som var utkaster på et utested. Og Alain sliter med sine egne problemer. Han har omsorgen for den seks år gamle sønnen, Sam (Armand Verdure), og er både arbeidsløs og retningsløs i livet. Det første møtet mellom Stéphanie og Alain går ikke bra, men av alle personer er det Alain hun kontakter når hun skrives ut av sykehuset.

Dette er en annerledes romanse mellom to skadeskutte mennesker. Alain får Stéphanie ut av depresjonen og øker selvfølelsen hennes ved å være ærlig og, til tider, hensynsløs i sine handlinger. Alains dårlige dømmekraft og illegale gateboksing som karriere får mer oppmerksomhet i filmen enn Stéphanies depresjon etter det knusende tapet av beina. Men filmens beste scener er når hun vil tilbake til spekkhoggertrenerne og møter spekkhoggerne. Å se henne og spekkhoggeren kommunisere gjennom glasset er en god scene som ordløst forteller at hun kommer tilbake til sitt vanlige liv igjen.

Til tross for et godt skuespill og interessant fremstilling av karakterenes problematiske hverdag blir forholdet mellom Stéphanie og Alain til tider litt uengasjerende. Effekten av selve forholdet er mer fascinerende, å oppleve hvordan de sammen utvikler seg til det bedre, men selve undringen om hvorvidt de vil få hverandre til slutt blir ikke viktig i filmopplevelsen.