5
En dansk western-fulltreffer

Tittel:
The Salvation
Sjanger:
Drama, Western
Varighet:
1 t. 32 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Mads Mikkelsen
  • Jeffrey Dean Morgan
  • Eric Cantona
  • Mikael Persbrandt
  • Eva Green
Regissør:
Kristian Levring

Man skulle ikke tro det var sant, men en vaskeekte westernfilm som virkelig føles skandinavisk, er her. Og du gjettet nok riktig. Den er dansk, ja.

Tenk deg at du ikke har sett kone og barn på mange år. Du står og venter på togstasjonen, og så er de endelig der. Etter noen kjærlige blikk setter familien samlet seg inn i en vogn som skal ta dere til huset deres. På veien slår to cowboyer følge, og du aner uro allerede ved deres åsyn. Så blir du slengt ut av vognen for at de to mennene skal ha seg med kona di. Du ser vognen forsvinne i det fjerne.

Mads Mikkelsens karakter opplever alt dette i løpet av filmens åpningsminutter, og dermed er scenen satt for en fortreffelig god western. À la Danmark.

Noe av det mest åpenbare med “The Salvation” er at den ikke dveler med å presentere oss for premisset sitt, og at den følger westernkonvensjonene til det fulle. For min del er det ikke negativt å se en westernfilm som minner om sjangerklassikerne, selv om det kanskje føles rart når Mads Mikkelsen lirer av seg et par setninger på dansk. Regissør Kristian Levring har stålkontroll og viser tydelig inspirasjon fra mang en Clint Eastwood-film.

Levring har bevisst ikke tatt seg tid til å fordype seg i forholdet mellom Mikkelsen og kona. Et par små berøringer og blikk skal fortelle oss om et savn og et forhold som gjør at Mikkelsens hevnlyst trigges til det fulle. Det er egentlig ikke nok, men heldigvis så har Levring med seg Mikkelsen. Den kjente dansken har en fantatisk evne til å vise et enormt følelsesregister med ansiktet. Man både tror på og føler med ham på grunn av mimikken hans. Og det minner selvfølgelig mye om den heltetypen som Clint Eastwood har udødeliggjort i denne sjangeren.

I det store og hele er filmen velspilt. På sine premisser, selvfølgelig. Noen kan nok si at det er flere som grenser til det parodiske, men i det ville vesten – det gode mot det onde – er det akseptabelt.

Rammen rundt er også herlig forlokkende. Foto, lyssetting, kameraføring, filter, sminke, klær og lokasjoner er nøye gjennomtenkt, uten at det blir for pompøst eller glorete. Filmen holder begge cowboystøvlene godt plantet på jorden, og den leverer omtenksomt hevntørst underholdning fra start til slutt – uten dødpunkter. Akkurat slik en westernfilm skal gjøre.