4
En film av det unike slaget

Tittel:
Coriolanus
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 3 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Ralph Fiennes
  • Gerard Butler
  • Brian Cox
  • James Nesbitt
  • Jessica Chastain
  • Ashraf Barhom
Regissør:
Ralph Fiennes

Ralph Fiennes regidebuterer med Shakespeare-adapsjonen ”Coriolanus” – som slippes på Blu-ray onsdag.

Men ikke bare det. Voldemort-skuespiller Fiennes spiller også hovedrollen i den kritikerroste filmen. Med seg på laget har han fått den anerkjente manusforfatteren John Logan (”Gladiator”) og sammen har de adaptert William Shakespeares verk til å passe kinolerretet ypperlig – sånn sett synd Filmfest Oslo var eneste mulighet til å se den på kino.

Verket omhandler den romerske generalen Caius Martius som under Romerrikets storhetstid steg til makten gjennom sitt ubegrensede mot og kampevner på slagmarken. Da toppen var nådd etter et slag mot ”Gerard Butlers” volskere i byen Corioles, fikk Martius tilnavnet Coriolanus, samt forespørsel om å bli konsul.

Problemet er at Martius ikke akkurat er folkets mann. Og dét brukte et par kyniske politikere for det det var verdt. Med Shakespeares formuleringer og kraften av stødig artikulasjon ble Martius forvist fra riket.

Og deretter handler det hele om hevn.

Originalverket er satt til Romertiden, men det gjelder ikke filmversjonen. Ralph Fiennes og John Logan har optimalisert historien for nåtiden, og effekten er på mange måter berikende. Testosteronpreget romertidspolitikk satt i en tid med stridsvogner og maskingevær – slikt blir litt nytt for oss, og alvoret understrekes omhyggelig.

Det er i tillegg fascinerende å høre på mennesker som roper av sinne – gnistrende forbanna, men med Shakespeares originale fjærpennlinjer. Opplevelsen er absolutt av det unike slaget.

Som om ikke alt annet var nok: I tillegg til Ralph Fiennes finner vi mannemannen Gerard Butler og kronisk tårevåte Jessica Chastain i større roller.

Helhetsutfordringen med en slik type film er å fenge nok – hele tiden. Denne filmen har en såkalt down-periode rundt midten, men holder du deg våken gjennom den – ja, da har du gode forutsetninger for å sluke filmen slik den er – og attpåtil nyte den.