4
En forferdelig masteroppgave

Tittel:
Utburd - myten våkner
Sjanger:
Grøsser
Varighet:
1 t. 13 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jenny Kaatz
  • Jørgen Hunstad
  • Jonas Langset Hustad
  • Marte Ingvild Stordahl
  • Asbjørn Røen Halsten
Regissør:
Astrid Thorvaldsen

“Utburd – myten våkner” er en masteroppgave. Akkurat dét høres kanskje ut som et rart komplement, men det er sant. Og et komplement eller to vil uansett ikke være malplassert.

De talentfulle studentene bak mastergraden på NTNU tar oss med på hyttetur i den trønderske skauen. Ja, for det lønner seg ofte å spille på det kjente og kjære – både for innlevelse og økonomi. Den trønderske skauen representerer fellesnevneren for norsk natur, så her er de ikke ekskluderende. Snarere tvert imot. Alle inviteres til grøss og gru.

Vi blir kjent med en vennegjeng bestående av typiske karakterer som alle hører hjemme i en grøsser. De har det passelig hyggelig sammen, og etter å ha funnet seg til rette i hytta begynner de å komme inn på filmens nifse spor. Adrian (Jonas Langset Hustad) forteller om romanen han holder på med: Den handler om mytologiske vesner kalt utburd. Utburd er de barna som var uønska og ble satt ut i skogen. Der mista de sin menneskelighet og ble noe annet. Nifst.

Det finnes altså ikke noe bevis for noe skummelt. En halvt oppdikta historie er alt vi har å gå på – akkurat som når vi selv er alene i en mørk skog. Blir vi bare lurt? Filmen dveler ved uvissheten lenge, og det gjør den svært godt. Spenninga minner om den i “Blair Witch Project”. Disse studentene veit altså godt hvordan man utnytter skarve ressurser. Manus får også mye av skylda for spenninga.

Lydbildet brukes for alt det er verdt. Musikken setter et rolig, men mektig preg på mørket mens vennene hyler og skriker – men ingen har sett snutten av en utburd enda – verken publikum eller de selv. Vi blir holdt i mørket. Bokstavelig og billedlig talt.

Filmen er delvis fryktinngytende og delvis litt skummel – i den rekkefølgen. Det er selvfølgelig uheldig og har å gjøre med hva det er vi får se og hva det er vi får vite.

Filmens klimaks er like skuffende som spenningen var voldsom. Etter å ha kost oss i uvitenheten blir vi tvangsfora med en forklaring som ikke hadde fått innpass i et Donald-blad. Det sies at været i Trondheim skifter raskt, og denne gang skifta det visst så raskt at hele crewet måtte pakke sammen og dra før de var helt ferdige. Veldig leit. Ta med paraply neste gang.

Dynamikken mellom både rollefigurene og skuespillerne er helt grei. De virker som noen forholdsvis kjipe folk, hele gjengen, men det skal de få lov til. Manuset klarer ikke helt å unngå kunstige øyeblikk. Likevel rekker vi både å smile og le litt sammen med dem. Og hyle litt.

Regissør Astrid Thorvaldsen gjør en imponerende god jobb med de midlene hun har. Hun har allerede vunnet NRKs kortfilmpris for kortfilmen “Festen”, og viser med “Utburd – myten våkner” at hun absolutt kan håndtere et større prosjekt.