5
En himmel full av droner

Tittel:
Drone
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 18 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Brandon Bryant
  • Shahzad Akbar
  • Noor Behram
  • Michael Haas
Regissør:
Tonje Hessen Schei

Windows Flight Simulator anno 2015.

Det er langt mellom de gode norske kinodokumentarene. Enda lenger er det mellom de norske kinodokumentarene som faktisk betyr noe.

“Drone” er så til de grader begge deler.

Den rutinerte dokumentaristen Tonje Hessen Schei har nemlig rullet opp ermene, lagt skråtobakk mellom jekslene og gått ansikt til ansikt med vår tids kanskje største moralske gråsone. Dronekrigen altså, om du er forferdelig dårlig på å tolke titler.

Schei går grundig til verks. Dronenes herjinger skildres både på bakkenivå og i høydemeter. Ikke bare får vi den obligatoriske sniktitten bak scenene i CIA, men vi får også møte menneskene både foran og bak de førerløse flyene: Folkene med hånden på joysticken, angrende eks-piloter og de talløse utilsiktede ofrene. Det er også en politiker eller to i verbal håndgemeng hos FN å kikke på.

Jada, “Drone” favner bredt. Så bredt at dens relativt beskjedne 78 minutter ikke er nok til å dekke alt i tilfredsstillende grad.

Egentlig er det et luksusproblem. “Drone” har så mye interessant stoff å vise oss, at det enkelt og greit blir vanskelig å ikke ville se mer. Være seg om det er eks-piloten Brandon Bryants kamp mot sitt tidligere levebrød, eller den mildt sagt risikoutsatte hverdagen til de sivile beboerne i terrorist-vepsebolet Waziristan.

Iveren etter å få med alt sørger også for en manglende hovedhistorie, et relaterbart og emosjonelt midtpunkt, som de andre kan knyttes rundt. Det blir litt vel demokratisk at alle aspektene skal få (nesten) like mye taletid. Mye av skylden må tilegnes “Drone” sin relativt spede begynnelse som TV-dokumentar, og at den opprinnelig ikke er laget for kinolerretet. Det er dermed ikke sagt at den ikke fortjener å være der.

For per i dag finnes det ingen dokumentarer som går dronekrigen nøyere i sømmene enn “Drone”. Bare det gjør den severdig, aktuell og viktig nok til å fortjene all verdens kinoeksponering. Attpåtil er den nydelig filmet, klippet og lydlagt.

Kan du ønske mer?