2
En overdose RZA

Tittel:
The Man with the Iron Fists
Sjanger:
Action
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
18
Skuespillere:
  • RZA
  • Russell Crowe
  • Jamie Chung
  • Lucy Liu
  • Rick Yune
Regissør:
RZA

All respekt til rapperen RZA. Veldig lite respekt til skuespilleren RZA …

Lite er bare velstand i den lille landsbyen Jungle Village. Lederen av Løveklanen er drept, og sønnen hans, Zen Yi (Rick Yune), ønsker hevn over de som forrådte faren for å stjele gullet han hadde med seg. På vei inn i Jungle Village er det duket for et blodig sammenstøt når den britiske knivmesteren Jack Knife (Russell Crowe) ankommer byen. Flere farlige menn kommer også inn til landsbyen, og det er opp til smeden – finurlig kalt Blacksmith (RZA) – om han og de andre innbyggerne skal overleve.

Det kan vel ikke være altfor vanskelig å forstå at det dreier seg om action her. Rapperen RZA, best kjent fra sine dager som en del av legendariske Wu Tang Clan, har fått det for seg at han skal lage en hyllest til de gamle kung fu-filmene. Uten at han klarer det med stor overbevisning.

Selv står han for regien, hovedrollen, manuset og musikken. Han biter i seg hele eplet, med skrott og stilk, i ett jafs. Ro ned, mann! Her burde du fordele oppgavene bedre, og gi i fra deg hovedrollen før alt går ad undas.

Oops, for sent …

Noen fulltreffere underveis dog, men det er mest skyggeboksing – med skyggen til Lucky Luke.

Et lite spor er lagt igjen for å hinte om et samarbeid med Eli Roth. Roth lagde nemlig noen forferdelig ekle scener i “Hostel” og “Cabin Fever”, og har gitt mye av sine ekle visjoner til RZA – noe som blir overtydelig i enkelte scener. Hvor jeg faktisk ønsker å snu meg bort. Akkurat som i “Hostel”. Ugh!

Hovedvekten av det negative faller likevel ned på at han spiller hovedrollen selv. For maken til uinteressant og uinspirerende sjel skal du jammen lete lenge etter. Det virker som om han kjeder seg, og at han ikke ser alvoret i filmskaping. Selv med Quentin Tarantino som produsent, sliter RZA med å samle seg sammen til noe storslått. I stedet blir dette filmen hvor Russell Crowe, på vanlig vis, stjeler hele showet. Ja, og noen av de lekre asiatiske damene som løper rundt da.

Produksjonen og det filmatiske treffer derimot ganske godt – som hyllest. Det er ikke det mest innovative og innbydende jeg har sett, men det setter en god atmosfære på filmen. Verre er det derimot med all hip-hop’en som RZA putter inn. Noen få ganger er det vanvittig deilig og behagelig, mens det andre ganger føles like malplassert som en legendarisk rapper i en kung fu-film. Ugh, igjen!

Du fortjener likevel et klapp på skulderen, RZA. Dette var absolutt et friskt pust blant blockbustere og andre store produksjoner. Dessverre så blir hele filmen veldig halvveis – om ikke engang såpass. Og hvorfor i all verden kunne de ikke spilt inn filmen på originalspråket? At asiatiske mennesker går rundt og snakker erke-amerikansk i en erke-asiatisk landsby med sterke preg av Østen, passer seg bare ikke. Det distanserer meg faktisk fra filmen. Bedre lykke neste gang, RZA. Første runde i ringen endte med knock-out i RZAs disfavør.