6
En perfekt visuell knyttneve

Tittel:
The Assassin
Sjanger:
Action, Drama
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Shu Qi
  • Chang Chen
  • Satoshi Tsumabaki
Regissør:
Hou Hsiao-Hsien

Noen filmer er det vanskelig å sette ord på. De må simpelthen bare oppleves. “The Assassin” er en slik film.

I Kina er Tang-dynastiet på vei nedover. Det eneste som kan rette opp i æren er om den særdeles godt trente leiemorderen Nie Yinniyang (Shu Qi) kan ta noen utvalgte mål av dage. Og etter at hun feiler på sitt siste oppdrag er hun nødt til å reise for å ta et oppgjør med fortiden. Valget hun får er ikke lett: Skal hun henrette mannen hun tidligere i livet var ment å gifte seg med, eller skal hun bryte ut av livet hun lever som leiemorder?

Glem “Snikende tiger, skjult drage”. Glem “Flyvende dolker”. Glem “Hero” og alle de andre filmene du har sett fra asiatisk film opp gjennom årene. Dette er filmen du har gått og ventet på. Men før du løper av gårde på kino for å oppleve regissør Hou Hsiao-Hsiens forsøk på martial arts-sjangeren, er du nødt til å vite noe essensielt om “The Assassin”. Dette er ingen voldsballett uten sidestykke. Faktisk så havner den nærmere ballett som kunstform enn å være en voldelig affære. Volden er til og med raffinert og stilig slik man sjelden ser maken til. Når den i all sin sjeldenhet dukker opp på lerretet. Har du Transformers-filmene som din prefererte filmestetikk, så bør du – med andre ord – ikke forte deg av sted for å se denne filmen.

For det er faktisk slik at dette er en film som vet å ta vare på en filmsjel på leting etter noe ekstraordinært. Kritikerne har allerede stått samlet bak filmen og hyllet den – akkurat slik den fortjener. Fotoet av Ping Bin Lee er av typen som gjør at man ikke tror sine egne øyne, og man er nødt til å tenke at dette lett kan være det vakreste som er fanget på film – noensinne. Ofte får vi fortalt en følelse eller en del av historie gjennom å se ting fra et perspektiv som gjør at man føler varmen fra et brennende lys, eller kanskje også føler silken kile på huden når den blafrer i vinden. Det er umulig å komme utenom at dette er en unik film – i beste mulige positive forstand.

Disse følelsene og tankene forsterkes ytterligere av hvor detaljert filmen er, og hvor tilsiktet alt ser ut til å være. Den ene karakterens positur i en spesiell farget kjole, blandet med et ørlite blikk man nesten ikke klarer å oppfatte, kan være all forklaringen man får på hva som foregår i hodet på den karakteren. Det er effektivt, men ikke minst uhyre vakkert.

Selvfølgelig er man da nødt til å øse lovord over skuespillerne også. Sammen med regissør Hsiao-Hsien klaffer det og ender opp i fullkommenhet. Hvordan filmen går i oppoverbakke mot lignende filmer, ved å stadig holde tilbake på de største kampscenene, er bare med på å gjøre “The Assassin” til en perfekt film. Om film er ment å bli oppslukt av alle sansene til filmentusiasten, så er “The Assassin” en film som oppfyller kravene. Skjerp sansene og kom deg på kino!