2
En skam av en oppfølger

Tittel:
Indiana Jones og krystallhodenes rike
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
2 t. 2 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Harrison Ford
  • Shia LaBeouf
  • Cate Blanchett
  • Ray Winstone
  • John Hurt
  • Karen Allen
  • Jim Broadbent
Regissør:
Steven Spielberg

Etter tre flotte eventyrfilmer har det klikket i vinkel for George Lucas og Steven Spielberg. Kanskje denne aldri burde vært laget.

filmsnakk.no tar for seg diverse filmserier, og nå er det filmene om Indiana Jones som står for tur. Dette er anmeldelsen av seriens fjerde film.

Det er kanskje sterke ord, men jeg synes faktisk at den fjerde filmen i Indiana Jones-serien er helt på trynet. Selv om jeg elsker de tre første filmene, og denne fjerde filmen kan ligne på sine forgjengere, er dette en håpløs film på mange måter.

Indiana Jones er tilbake, og denne gangen finnes det en ond dame, ved navn Irina Spalko (som spilles av Cate Blanchett på sitt dårligste), som er ute etter en gjenstands opprinnelse. Gjenstanden er en krystallhodeskalle som kan vise veien til evig liv. Midt i det hele er det selvfølgelig Indiana Jones (spilt av Harrison Ford) som viser veien, enten han vil eller ei.

Det er i utgangspunktet en god historie for en Indiana Jones-film, men denne filmen grenser hele tiden til parodiske, samt at den ikke tar vare på den herlige eventyrkjernen i de to forrige filmene. Og hvorfor i huleste var det nødvendig å trekke inn aliens i en Indy-film? Tåpelig.

Harrison Ford gjør likevel en overraskende god figur, selv om han var eldre enn eldst da han spilte inn denne fysisk krevende filmen. Det er stort sett de rundt ham som blir flåsete og irriterende. Blanchett er jo helt håpløs, Shia LaBeouf er på sitt aller svakeste og Ray Winstone er malplassert i samtlige scener han opptrer i.

I tillegg til skuespillere milevis utenfor sin komfortsone, har de en uhyggelig flom av CGI som ikke gjør seg godt i dette universet. En rekke scener måper jeg bare av; på den negative måten. LaBeouf som svinger seg i lianer sammen med en skokk (eller fire) med apekatter, er og blir en skremmende dårlig scene. Og det er kun en av mange tilfeller hvor det går galt i denne filmen.

“Indiana Jones og krystallhodenes rike” er et soleklart bevis på at filmskatter ikke nødvendigvis er en suksess når de graves opp etter lang tids dvale. Jeg skammer meg på vegne av ikonet Indiana Jones, og ikke minst på vegne av de tre første filmene. Dette er farlig nære bunnkarakter!