2
En thriller helt uten thrill

Tittel:
The Raven
Sjanger:
Thriller
Varighet:
1 t. 50 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • John Cusack
  • Luke Evans
  • Brendan Gleeson
  • Alice Eve
  • Kevin McNally
Regissør:
James McTeigue

“The Raven” er et uoppfinnsomt skvip som attpåtil er dørgende kjedelig.

Jeg entrer kinosalen med forventninger på høyde med Eiffeltårnet og gleder meg til å bli revet med av det Filmweb karakteriserer som “en tøff thriller”. Allerede i den første scenen hilser jeg på skuffelsen. John Cusack, kameleonen som både kan se ut som djevelen selv og svigermors drøm, spiller Edgar Allan Poe i en altfor barsk, nesten latterlig parodisk forkledning. Vi befinner oss i England på 1800-tallet og med skuespillerprestasjonene tatt i betraktning, kan det virke som om regissør James McTeigue har en oppfatning av at de fleste på den tiden var overfladiske dukker.

Filmen står i stil med skuespillernes grunne tolkninger og inneholder alle de klassiske krimelementene: En alkoholisert og lutfattig skribent som desperat kjemper om spalteplass, et maskeradeball og en far som ikke lar dattera få gifte seg med mannen hun elsker (som selvfølgelig er den lutfattige skribenten). En detektiv blir nødt til å redde en jomfru i nød til tross for at han er skutt i brystet og neddopet av medisiner. Det hele ender i en underjordisk tunnel, på jakt etter en massemorder som kopierer drapene den lutfattige skribenten har publisert i en roman. Hørt det før?

Alt er så klisjéaktig og uoppfinnsomt at jeg blir sittende å vurdere hvorvidt det hele kan være en parodisk komedie. Men i kinoprogrammet står det bekreftet svart på hvitt: Det er en thriller. La meg for guds skyld føye til at det er en thriller uten noe som helst thrill, nada spenning og kun ett eneste skvettent øyeblikk. Det bærer til gjengjeld preg av “skvette-i-trusa-faktor”, noe som sammen med et par spenstige bildeutsnitt redder thrilleren fra terningkast én.

Det virker dessverre ikke som om det ligger noen tanker bak noe som helst i denne filmen. Det plantes ingen spor som kan inkludere publikum i jakten på morderen. Vi får verken hint om motiv, ledetråder eller forklaring. Det hele er rett og slett veldig platt og hjernedødt, ei heller underholdende.

McTeigue har lagt til rette for et kinobesøk som føyes til i rekken av dårlige thrillere som du føler at du har sett tusen ganger før.