5
Enegget politikerrøre

Tittel:
Leve friheten!
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Toni Servillo
  • Valerio Mastandrea
  • Valeria Bruni Tedeschi
  • Michela Cescon
  • Gianrico Tedeschi
Regissør:
Roberto Andò

Kan en bipolar filosof få orden på Italia? Det forunderlige svaret får du i “Leve friheten!”.

Jaggu drar ikke italienerne fram den gamle “Sister, Sister”-switcharoo’en i Roberto Andòs politiske dramakomedie. Opposisjonspartiets leder er møkk lei ansvarsbyrden og flykter til en gammel flamme i Paris for å ta avbrekk fra offentlighetens lyst. Heldigvis kan hans bipolare eneggede tvilling, direkte fra asylet, vikariere i rollen. En løsning som viser seg å bli mer imponerende enn masseødeleggelsesvåpenet MacGyver kunne konstruert ut av en tepose, to sukkerbiter, aluminiumsfolie og litt hyssing.

Italia er Europas gjeldsversting. Støvelen i sør sliter med økende arbeidsledighet og fattigdom. “Leve friheten!” lanserer ideen om at en gærning bak roret, som tør å si rett ut det alle tenker, kan bringe balanse til galaksen. Det er en euforisk tanke å tro at sannheten skal løse alle problemer, men at det kunne skjedd i virkeligheten er like usannsynlig som at Linni Meister ville takket nei til “Skal vi et-eller-annet” eller “4-stjerners hva-det-måtte-være”.

Likevel – “sannheten” er formidlet med så mye hjertevarm humor at det optimistiske, dog smått naive plottet, underholder.

Men all kontemplativitet til side, som den politiske tunge ville formulert det – dette er Toni Servillos film. 55-åringen er en av Italias største skuespillere. Ikke uten grunn. Servillo spiller både den bipolare Giovanni Ernani og politikeren på flukt, Enrico Oliveri, og han gjør det med en evne som er nær sagt gudebenådet.

Servillo gjør for ansiktsuttrykket det Jim Carrey har gjort for grimasen. Med ett og samme fjes klarer italieneren å speile et spektrum av følelser og uttrykk. Det er ingen tilfeldighet at regissør Andò har valgt å kjøre hardfokus på nærbilder, for Servillos rynker kler skjermen. De er rett og slett vakre.

“Leve friheten!” gjenspeiler en erkeitaliensk romantikk til nasjonens kulturarv. Ideen om at kunst og lidenskap i kombo med en frittgående fantasi skal kunne resultere i noe stort – noe minneverdig som vil bestå tidens tann. Filmen er tvers igjennom varm og morsom, samtidig som den presterer å gjøre italienske politikere menneskelige. Den bipolares tale til folket om å “ikke vente på andre svar enn ditt eget” rørte undertegnede, og klarer du dét i et politisk drama – da har du klart det helt store.

“Leve friheten!” fortjener bred audiens. Hvorfor ikke prøve italiensk neste gang du går ut?