3
Ensformig eventyrpotpurri

Tittel:
Into the Woods
Sjanger:
Eventyr, Fantasy, Musikal, Romantikk
Varighet:
2 t. 5 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Meryl Streep
  • Anna Kendrick
  • Emily Blunt
  • James Corden
  • Chris Pine
  • Johnny Depp
Regissør:
Rob Marshall

Et ensformig potpurri, ja. Paradoksalt nok. Det sier seg selv at “Into the Woods” er i trøbbel.

Ordet ‘potpurri’ kommer fra Frankrike og betyr egentlig ‘krukke med bedervede grønnsaksrester’. Så ille stelt er det heldigvis ikke med denne stjernespekkede musikalfilmen. Tre Oscar-nominasjoner er ikke helt tilfeldig.

Vi skal til Eventyrland med stor E. For dette er ikke bare historien om Rødhette og ulven eller Askepott og de onde stesøstrene – nei, dette er en mash-up av velkjente eventyr, der også Jack og bønnestengelen og en særdeles nydelig Rapunzel spiller viktige roller. Det er historien om en baker og hans kone som binder alle eventyrene sammen. En fæl heks (Meryl Streep, om du skulle lure) har forbannet dem med fraværende fruktbarhet, men nå åpnet for å reversere skurkestrekene. Men selvsagt ikke helt gratis.

Mye formidles gjennom godt fremført sang. Meryl Streep har vist at hun kan synge tidligere (“Mamma Mia”) – det samme gjelder Anna Kendrick (“Pitch Perfect”) og unge Daniel Huttlestone (“Les Misérables”). Emily Blunt gjør seg heller ikke bort i skogen – bare bokstavelig, sånn i ny og ne.

Men selv om tonene treffes og sangene isolert sett er ganske ålreite, slutter man etter hvert å bry seg. Den neste sangen høres alltid ut som den forrige – og noen ganger er den sikkert det, også, slik det ofte er med musikaler. Den musikalske totalopplevelsen blir i overkant flat. Ensformigheten kunne vært tilgitt om utviklingen bar på stadig heftigere varianter, men slik er det ikke. Tvert imot, faktisk.

Ryggmargen i denne musikalske kinoopplevelsen er med andre ord beheftet med skoliose, og den blir dessverre aldri frisk.

Viktig er det derfor at filmen presterer greit andre steder. Visuelt er den passende nok eventyrlig – både det som faktisk er filmet og alt det animerte er finfint å se på. Det blir riktignok mye mørk skog, men det får vi tåle.

Det gis også muligheter for litt småhumring underveis, og de bør man saktens benytte seg av. I hvert fall om man skal gå smilende fra denne.