3
Ensformig sang og tårer

Tittel:
Les Misérables
Sjanger:
Drama, Musikal, Romantikk
Varighet:
2 t. 37 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Hugh Jackman
  • Anne Hathaway
  • Eddie Redmayne
  • Amanda Seyfried
  • Russell Crowe
  • Sacha Baron Cohen
  • Helena Bonham Carter
Regissør:
Tom Hooper

Det har haglet nominasjoner over Tom Hoopers nye “Les Misérables”. Så hva annet enn gjennomført bra kan den egentlig være? Vel – den kan være skuffende.

Og det er den og. Dessverre, damer.

Det er på ingen måte folks høye forventninger som ødelegger for “Les Misérables” – det klarer den fint på egen hånd. Gjennom å være en endeløs elv av dårlig forklarte tårer og en ensformig 160 minutters lang sangopplevelse. Låter og sangprestasjoner kunne vært så bra de bare vil – men det blir ikke kult i 160 sammenhengende minutter om ikke musikken utvikler seg litt på veien. Da blir man bare lei.

Det er ikke dermed sagt at syngingen og låtene isolert sett er dårlige. Filmens beste øyeblikk – når Anne Hathaway bæljer “I Dreamed a Dream” fra en seng hun nettopp er voldtatt i – står til en soleklar toppkarakter, og er selvsagt verdt Golden Globe-statuetten.

Samantha Barks er ikke på langt nær like uforglemmelig idet hun synger “On my Own” litt senere i filmen. Hun er i grunnen nesten glemt allerede. Russell Crowe kommer heller ikke helt til sin rett her, selv om det er artig å se den avdanka gladiatoren synge.

Hugh Jackman og Eddie Redmayne fanger seerens oppmerksomhet bedre og kommer absolutt helskinnet gjennom. Men det blir ikke nok når helheten skal vurderes. Opplevelsen “Les Misérables” blir for tam, for lang og for mye av det samme.

Bilder og scener som i tillegg kunne vært storslagne er så åpenbart juks og fanteri at det grenser mot Tim Burton’sk – og da mister man både tilstedeværelse og tålmodighet, gitt at man ikke verdsetter Burton’ske elementer i seriøse filmformidlinger. Og hvem gjør vel det?

Joda, det ble både snørr og tårer. Hadde det bare vært så vel at filmen kunne klandres, og ikke en upassende og voldsom allergisk reaksjon.