Er dette superheltenes gullalder?

Fantasysjangeren har aldri vært mer populær enn den er nå. Vi kan omtrent omtale dette som “superheltenes gullalder”. Men dessverre må også det engang ta slutt.

Kanskje de mest omdiskuterte debattene fra Hollywood i år har vært å overtale Robert Downey Jr. og Christian Bale til å returnere til rollene som henholdsvis Iron Man og Batman. Superheltfilmer har aldri vært mer populære eller mer etterspurte enn de er i dag.

Superheltene har gått gjennom mange forvandlinger gjennom tidene. Batman, eller Lynvingen som vi en tid kalte ham i Norge, er den mest populære helten på det store lerretet. Han har utviklet seg fra fjernsynets slapstick og karikert tegneseriehelt til Oscar-nominert actiondrama. Denne utviklingen forteller oss litt om trenden som har skiftet de siste årene.

På mange måter har nok Christopher Nolan gjort Hollywood oppmerksom på hvor mange muligheter tegneserieheltene består av. Tidligere regnet vi med at superheltfilmer måtte være karikert, sånn som med Burton og Schumachers Batman og Raimis Spider-Man. Nolan beviste med “Batman Begins” at superheltene også kunne være realistiske.

Etter det kom Marvel-universets superhelter som Iron Man, Thor og Captain America, i tillegg til nyinnspillinger av Spider-Man og DC-universets Superman. Storsatsingen på Marvels superheltsamling “The Avengers” ble en såpass stor suksess at produksjonsselskapet Warner Brothers nå håper på å få oppleve den samme suksessen.

Nyinnspillingen “Man of Steel” regnes å være starten på en serie av DC-universets superhelter, som blant annet består av Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman og Martian Manhunter. Oppfølgeren til “Man of Steel” skal også inkludere Batman, til tross for at det blir uten Christian Bale. Warner Brothers ønsker nok etter hvert å kunne produsere Justice League, DC-universets svar på Marvels hevnere.

Enda ser det ut til at superheltenes univers kommer til å øke betraktelig. Joss Whedon har for eksempel avslørt at oppfølgeren til “The Avengers” kommer til å introdusere to nye karakterer fra X-Men-serien. I tillegg skal skurken Ultron ha blitt skapt av karakteren Henry Pym (også kjent som Ant-Man).

Blant de kommende superheltfilmene finner vi blant annet “Thor: The Dark World”, “Captain America: The Winter Soldier”, “X-Men: Days of Future Past”, “The Amazing Spider-Man 2”, “Guardians of the Galaxy” og “The Avengers: Age of Ultron”, i tillegg til spekulasjonene rundt “Justice League” og “Ant-Man”.

Men det er ikke bare Marvel og DC som leker seg med superhelter og superskurker. Alan Moores “Watchmen” hadde lenge blitt regnet som en umulig film før Zack Snyder fikk prøve seg i 2009. Og resultatet ble intet mindre enn fantastisk. I tillegg til Moores alternative 80-tall med maskerte hevnere har også flere animerte filmer fremstilt forskjellige problemstillinger for helter og skurker. Pixars “De Utrolige”, Dreamworks “Megahjerne”, Universal Pictures’ “Grusomme meg 2”. Det har også kommet fjernsynsserier som “Heroes”, “Misfits” og spin-off-serien av “The Avengers” – “Agents of S.H.I.E.L.D.”.

Etter suksessen “The Avengers” og det faktum at “Iron Man 3” hadde tidenes beste Marvel-åpning på kino, befinner vi oss mest sannsynlig midt i superheltenes gullalder. Men gode perioder tar som regel slutt. Om noen år vil kanskje trenden dø ut til fordel for en annen. Christian Bale har allerede lagt Batman-kostymet på hylla, mens Robert Downey Jr. har gått med på å lage to oppfølgere av “The Avengers”. Downey Jr.’s farvel med superheltene vil kanskje være starten på slutten. Men det er heldigvis enda lenge til.

Forhåpentlig får vi se flere av de kvinnelige superheltene innen den tid. Wonder Woman, Harley Quinn (Jokers sidekick), i tillegg til at Poison Ivy fortjener bedre fremstillinger i denne mannsdominerte sjangeren. Nå får vi se Scarlet Witch i “The Avengers: Age of Ultron”. La oss håpe at heltene fortsetter å kjempe kampen mot ondskap i en lang tid fremover, sånn at flere (kvinnelige) superhelter og superskurker blir introdusert.