2
Er vi nøtt?

Tittel:
Det elleville nøttekuppet
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 25 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Peter Lepeniotis
Originalstemmer:
  • Will Arnett
  • Katherine Heigl
  • Brendan Fraser
  • Liam Neeson
  • Maya Rudolph

Til å lide oss gjennom nok en håpløs animasjonsfilm, altså.

Den største nøtten i “Det elleville nøttekuppet” er hvordan i alle dager en film som ikke hadde gjort seg bort en søndag morgen på Disney Channel har klart å blande seg inn i kinoprogrammet hos landets største kinematografer. Sjelden har et mer åpenbart venstrehåndsarbeid vært å beskue på kino. Eller, nå lyver jeg. “Hot Pursuit” hadde jo premiere for bare et par uker siden.

Uansett: Will Arnett spiller et eplekjekt og egoistisk ekorn (navnet er glemt, og uansett ikke viktig) som ikke vil dele maten han lever av å knabbe med resten av den sultende dyrekolonien i parken. Men når kulda skal til å sette inn (tross strålende solskinn hele filmen gjennom) og matlageret i parken når felgen, blir egoist-ekorn og parkdyrene likevel nødt til å samarbeide for å rane en nøttebutikk. Som selvfølgelig viser seg å være skalkeskjulet til en bankrøvende mafiafamilie.

“Det elleville nøttekuppet” er b-vare, en nøtt som burde vært sortert vekk fra samlebåndet og … andre vittige metaforer. Sukk. Det er vanskelig å bruke kreativ energi på en film som er laget med så vanvittig lite av det.

Animasjonene er slurvete og mangler særpreg. Historien er en unnskyldning for å preke moral til kidsa om hvordan “sharing is caring”. Alt så gjennomsnittlig, smakløst og følelsesløst utført at det skal seriøs innsats til for å bry seg. Irritasjonen melder seg imidlertid med jevne mellomrom. Skoen trykker likevel ikke mest på animasjoner som tidvis tar minnene tilbake til glansdagene til Nintendo 64. Det er den åpenbare mangelen på fortellerglede og engasjement som svir mest.

Ingenting, bortsett fra stjernelaget de har lurt med seg, holder kinokvalitet i debutfilmen til animasjonsstudioet Toonbox Entertainment. Kryss det du har av fingre og tær for at dette ikke er et varselskudd for ting vi har i vente.

Stemmearbeidet er forresten ikke så halvgærent. Will Arnett har ikke vært festligere siden “Arrested Development” takket av for snart ti år siden, og selv om Brendan Fraser er litt for glad for å spille i en kinofilm igjen, er det ingenting å si på entusiasmen. Også har du Liam Neeson da, nypensjonert actionhelt på leting etter annet lønnet arbeid. Noter det bak øret, Neeson: Dette er så definitivt ikke veien å gå. Ikke at du får høre noen av disse på norske kinoer, da filmen selvfølgelig går sin gang i dubbet versjon.

“Det elleville nøttekuppet” er skrekkeksempelet på skyggesiden av amerikansk animasjonsfilm. Det er ikke bare allergikere som bør styre unna.