5
Et av høstens store must på kino

Tittel:
Gåten Ragnarok
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 36 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Pål Sverre Hagen
  • Nicolai Cleve Broch
  • Sofia Helin
  • Bjørn Sundquist
  • Maria Annette Tanderø Berglyd
  • Julian Podolski
Regissør:
Mikkel B. Sandemose

Endelig fikk vi en god eventyrfilm for hele familien! La oss håpe det kommer flere filmer av denne typen fremover.

I år har vi egentlig hatt et sørgelig norsk filmår. “Eventyrland” og Oscar-kandidaten “Jeg er din” skuffet oss i filmsnakk.no, mens “Pionér” var en gjennomsnittlig god thriller. Vi trengte en opptur nå. Det får vi heldigvis med “Gåten Ragnarok”.

Her møter vi arkeologen Sigurd (Hagen), en enkemann og småbarnsfar som sliter med foreldrerollen og mangel på anerkjennelse for sin forskning av Osebergskipet. Men når kollegaen hans, Allan (Broch), dukker opp med en mystisk runestein pakker han ryggesekken og tar med seg barna til Finnmark. Reisen tar dem med bak grensen til gamle Sovjet og til “Odins øye” hvor svaret til mysteriet rundt Osebergskipet ligger.

Det er en reise full av farer og med arkeologen, de to barna, griske hjelpere og mytologiske monstre går tankene og sammenligningen lett til filmer som “Jakten på den forsvunne skatten” og “Jurassic Park”. Når de er nede i gravkammeret går tankene også til “Ringenes Herre: Ringens brorskap”. Som Boromir sa: “This is no mine. It’s a tomb.” Entusiasmen og eventyrlysten i “Gåten Ragnarok” er derfor skyhøy. Og filmen skuffer ikke.

Sofia Helin (kjent fra NRK-serien “Broen”) er en forfriskende karakter som var den mest handlekraftige i følget. Når Hagen henger i linen som lokkemat over innsjøen, klatrer hun rolig ut for å redde ham. Det er stikk motsatt av det vi så i “Indiana Jones og de fordømtes tempel” hvor Kate Capshaw klaget over brekte negler. Og gudskjelov for det!

Norge trenger flere eventyrfilmer som denne. Vi tar det for gitt at Hollywood skal stå for de nyeste eventyrfilmene og velger derfor å prioritere realistiske (les: melankolske) og samfunnskritiske dramaer. Vi har mange muligheter i våre historiebøker som kinosuksessene “Max Manus” og “Kon-Tiki” er gode eksempler på. Dette er det nærmeste vi har kommet til Hollywood-filmer, da sistnevnte også ble nominert til Oscar. Vi trenger eventyrfilmer som vet å utfordre og utnytte filmmediet for det det er verdt.

”Gåten Ragnarok”, som gjorde det bra i USA før premieren i Norge, er en underholdende eventyrfilm med flotte naturbilder og fin musikk av Magnus Beite. Og med filmreferanser til Indiana Jones og ”Jurassic Park” blir denne et av høstens must på kino.