5
Et herlig gjensyn

Tittel:
American Pie: Reunion
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 52 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jason Biggs
  • Alyson Hannigan
  • Seann William Scott
Regissør:
Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg

Underbuksehumoren sitter fortsatt løst i et hysterisk gjensyn med “American Pie”-gjengen.

Kjønnsorganer, pupper og avføring. Sentrale ingredienser i enhver “American Pie”-film. Det er rundt ti år siden vi traff Jim, Finch, Kevin, Oz og Stifler sist, men det virker som om ingenting har endret seg. Det meste er det samme, selv om guttene nå har blitt voksne, og brorparten har skaffet seg kone og Jim har også fått barn. Takk og pris for det.

Som sagt er kompisene nå voksne, med alt som hører til. Jobb og familie preger guttenes liv, men når de samles igjen for deres egen high school-reunion begynner nok en reise inn i fordum ungdomstid. Med andre ord: Pinlighetene og problemene bare baller på seg. Bokstavelig talt.

“American Pie: Reunion” er akkurat slik du husker de forrige filmene. Og selv om underbuksehumoren forblir den samme, er det noe annerledes denne gangen. Det hele er gjort med en herlig nostalgisk sjarme og ironi, som funker som bare pokker. Latteren sitter løst gjennom hele filmen, når vi konstant får herlige gjensyn med alle de karakterene som fikk en hel generasjon ungdommer verden over til å knise og snu seg vekk av pinlighet på slutten av 90-tallet. Her er det nok pupper og peniser for et helt filmår, og vil garantert få de av oss som satt der da til å igjen snu oss vekk fra skjermen. Med et lurt smil om munnen, riktignok.

Spørsmålet er bare hvordan et nytt “American Pie”-publikum vil ta filmen. Filmen hopper rett inn der forgjengerne sluttet (glem de fryktelige spin-off-filmene), uten å utdype så mye rundt karakterene eller detaljene fra tidligere. Det er ikke det at man må være rakettforsker for å skjønne tingene i store trekk, men enkelte ting kan fort bli litt for internt og gå nye seere hus forbi.

Men hvem bryr seg om det? Dette er en reunion, ment for oss som satt der med kviser i ansiktet og tung pust da den ene jenta etter den andre tok av seg toppen. Ment for oss som hadde “American Pie” som pensum i våre ungdomsår, og som nok aldri kommer til å glemme den følelsen da mor kom opp og spurte hva vi så på for noe, eller da far satt seg ned ved siden av for å tilbringe kvalitetstid sammen. Dette er sjansen vi aldri fikk før, sjansen til å le, rødme og kjenne litt oppkastsmak i munnen uten at noen avbryter oss. Som halvvoksne mennesker. Sånn sett er “American Pie: Reunion” akkurat slik den skal være: Et herlig gjensyn med vår favorittgjeng fra high school.