5
Et kamferdrops for sjelen

Tittel:
Optimistene
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 31 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Goro Wergeland
  • Lillemor Berthelsen
  • Birgit Myklebust
  • Eldbjørg Grøttum
Regissør:
Gunhild Westhagen Magnor

Sliter du med høstdepresjon? “Optimistene” fikser biffen.

15 damer i aldersspennet 68-98 spiller volleyball. Jeg vet hva du tenker: “Det  da finnes noe mer spennende på kino denne helgen?”. Men, nei – det gjør det ikke.

Vi følger Optimistene, et volleyballag for kvinnelige seniorer, idet de går sin største utfordring i møte: En ordentlig volleyballkamp mot et svensk herrelag. Men istedet for å rope ut “feige lag”, tar damene utfordringen om å forsvare den norske eldrebølgens ære på strak arm.

Det lykkes de også med. Men det har ingenting med hvorvidt de vinner kampen å gjøre. For det er som kinounderholdning damene i “Optimistene” virkelig biter fra seg.

“Optimistene” er en smittsomt engasjerende dokumentar som viser oss at eldre damer har mer å tilby samfunnet utover et sporadisk kamferdrops i ny og ne. Enten det er 98 år gamle Goro, som er fast bestemt på å bekjempe kreftsykdom og ensomhet for å komme seg til Sverige med resten av laget. Eller 89 år gamle Lillemor, som må takle å flytte fra sitt hjem gjennom 50 år til nyoppusset hus med høyteknologisk stekeovn.

Filmen er sprekkeferdig av varme vennskap, ironisk humor og sentimental sjarm. Greit nok at den satser alt på at et godtroende publikum skal sluke gammel-sentimentaliteten helt, for det gjør jeg. Så til de grader.

I tillegg er da også volleyballpensjonistene fanget eksemplarisk på film – regissør Gunhild Westhagen Magnor serverer tidvis slående vakre bilder i sin spillefilmdebut.

Så: Du har varme, du har vennskap, du har humor. Alt pakket inn med vakre bilder og koselig musikk. Hva mer trenger du? Går du vekk fra “Optimistene” uten et stort smil om munnen, er det sannsynligvis noe alvorlig galt med deg.