5
Et lite julemirakel

Tittel:
Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 16 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Rasmus A. Sivertsen
Originalstemmer:
  • Trond Brænne
  • Trond Høvik
  • Kari-Ann Grønsund
  • Kåre Conradi
  • Jon Brungot
  • Anders Bye

Jeg blir pent nødt til å dra meg selv baklengs inn i fuglekassa.

– “Jul i Flåklypa” blir en halvannen time lang lidelse der den norske filmindustrien pisser på det aller helligste av norsk kulturarv. Hvorfor ikke pisse på Nidarosdomen og OL ’94 når vi først er i gang?

Nei, jeg hadde ikke de største forventningene til Qvisten animasjons forsøk på å feire jul i fjellbygda sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover. Faktisk var jeg ganske sikker (les: fast bestemt) på at “Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa” skulle bli en halvdvask julekalkun av typen man kjører i mikro’n fra Fjordland.

Så feil kan man ta. “Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa” har istedet blitt en drøy time lang sjarmøretappe.

Det nærmer seg jul i Flåklypa. Dessverre vil ikke kong vinter være med på julekosen, og snøen glimrer med sitt fravær. Heldigvis vet sykkelreparatør Reodor Felgen råd: Å bygge en hjemmesnekra snømaskin. Men sånne ting blir fort farli’ når den havner i hendene på bygdas ambisiøse og snøsultne lokalavisredaktør.

“Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa” kunne fort vekk blitt en kynisk møkkafilm. Kjell Aukrust, Ivo Caprino og de fleste andre bak nasjonalskatten fra 1975 har tatt på seg plankepysjen, og etterlatt arbeidet med en ny Flåklypa-film til “Pelle politibil”-regissør Rasmus A. Sivertsen og manusforfatter Karsten Fullu. Og det er takket være de to at dette har gått bra.

Filmen er nemlig en Aukrust-film som noen annen. Sivertsen og Fullu går respektfullt til verks, og gir oss en film spekket med vittige karikaturer, lun humor og velfortjent harselas med den norske dagspressen. Det er som om Aukrust selv skulle gjort det.

Så er jo heller ikke stemmeskuespillerne tatt bak en vegg. Trond Brænne tar opp arven etter Frank Robert som Reodor Felgen mesterlig, mens Kåre Conradi (!) kanskje er best av alle i rollen som Frimann Pløsen, Flåklypa Tidendes overambisiøse redaktør. Hele filmen er genuint Flåklypa. Og det er mer enn nok. For selv om savnet av Aukrust & co. fortsatt er til stede, glemmes det fort når man igjen befinner seg i Norges definitivt mest sjarmerende bygdestrøk.

Aldri før har jeg tatt mer feil av en film på forhånd. Og aldri før har jeg vært så glad for at jeg gjorde det. For dra meg baklengs inn i fuglekassa; jeg feirer gjerne jul i Flåklypa flere ganger.