3
Et lite stykke råning

Tittel:
Børning
Sjanger:
Action, Komedie
Varighet:
1 t. 37 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Anders Baasmo Christiansen
  • Sven Nordin
  • Jenny Skavlan
  • Otto Jespersen
  • Henrik Mestad
Regissør:
Hallvard Bræin

“Børning” er en nasjonalromantisk rånerfilm. 

Norsk kulturelite ser med skråblikk på rånermiljøet i og utenfor hovedstaden. Der har du premisset for “Børning”, eller “The Fast and the Fønniest”, slik den beskjedent nok selger seg selv.

Med innleide amerikanere på veiene og “best of”-samlinga til CC Cowboys på stereoanlegget, brekksladder Anders Baasmo Christiansen, Sven Nordin, Jenny Skavlan m.fl. inn en film som satser alt på å vekke nasjonens indre amcar-entusiasme opp fra dvalen.

Om den lykkes med det vil tiden, og sannsynligvis politiets laserkontroller, vise.

Anders Baasmo Christiansen spiller i alle fall Roy, bilentusiast og midtlivskrise in spe. Vi møter Roy idet en skikkelig slesk type utfordrer ham til et billøp fra Oslo til Nordkapp. Roy tar sitt største hjertebarn fatt: En Ford Mustang med kjælenavn “Lillegul”. Men når også Roys biologiske hjertebarn – en forsømt tenåringsdatter med kjælenavnet Nina – ønsker å være med på moroa, blir ting fort litt trøblete.

Lukter du nyoppfunnet krutt? Ikke vi heller. Handlingen fungerer likevel greit som unnskyldning for en halvannen time lang joyride langs Norges mest postkortvennlige landskap. Nasjonalromantikken fotograferes da også på mesterlig og mangfoldig vis av cinematograf Askild Edvardsen.

Foran kameraet får Anders Baasmo Christiansen igjen vist at han er og blir Norges beste filmskuespiller, samtidig som Henrik Mestad får storkost seg som psykotisk politimann.

En tilsynelatende velsmurt motor å lage film på, hva? Vel, det hele streiker fort når handlingen settes i gir. Et temmelig begredelig manus sørger nemlig for at “Børning” etter hvert mister veigrepet. Flau dialog, slappe forsøk på humor og manglende utvikling i handlingen og karakterene går i frontkollisjon med filmens ellers velpolerte overflate. En real punktering på en visuell triumfferd, om du vil.

“Børning” kjøres i grøfta. Baasmo Christiansen, Mestad og vakkert fotografert landskap er langt ifra nok til å holde inn til målstreken.

For å si det uten (flaue) bilmetaforer; følelsen av dårlig utnyttet potensial henger over “Børning” som en giljotin med slitt tauverk over en adelig franskmann.

Folk som Sven Nordin, Otto Jespersen og Jenny Skavlan virker kun å være med for lønnsslippen, og vakkert fotografert landskap hindrer ikke at bilsekvensene til slutt blir i grenseland søvndyssende. Og når det spektakulære med billøpet forsvinner, blir “Børning” mer hompetitten enn velolja race-film.

Du snakker om “børn out”.