4
Et lite turistvennlig Paris

Tittel:
Paris by Night
Sjanger:
Drama, Krim, Thriller
Varighet:
1 t. 36 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Roschdy Zem
  • Sara Forestier
  • Samuel Le Bihan
  • Jean-Pierre Martins
  • Grégory Fitoussi
  • Hélène Seuzaret
Regissør:
Philippe Lefebvre

På den mørkeste delen av døgnet er Paris langt fra like turistvennlig som på dagtid. Det er noe “Paris by Night” gir uttrykk for.

“Harsh Times”, “Training Day”, “The Departed” og “Street Kings”. Alle er filmer som tar for seg politi som er i gråsonen, eller som er langt over på feil side av loven. “Paris by Night” er en fransk versjon av de nevnte filmene, hvor vi ikke bare får se korrupt politi, men også et helt annet bilde av den flotte hovedstaden som er så livlig og sprudlende sett gjennom den gjennomsnittlige turist sine øyne. Det er dunkelt og dystert.

I løpet av én natt får vi bli med den korrupte politimannen Simon (Roschdy Zem) og sjåføren hans. De tar en rundtur til alle bulene, klubbene og de mest lugubre stedene, som alle har sine beste timer sent på natten. Dette er steder som Simon får gjøre som han vil, men i natt har han en helt annen agenda. Noen har tystet på ham, og dermed blir han overvåket i håp om å at han skal gjøre en feil. Etter hvert som timene drar seg mot morgendagen, kommer Simon nærmere den sjokkerende sannheten.

Pokker så mye god film det kommer fra Frankrike! Ikke bare har Jean-Luc Godard definert en hel filmsjanger, men det finnes også forbaska mye annet snadder i hjemlandet til løksuppa og champagnen. Jeg er nok litt over middels svak for både krimfilmer fra Frankrike og kvalitetsskuespilleren Vincent Cassel, så jeg tok imot “Paris by Night” med åpne armer.

Det som starter som en litt tung og simpel thriller, utarter seg etter hvert til å bli en spennende film hvor man aner konturene av noe stort. Gjennom heftig dialog og den fabelaktige rolletolkningen til Roschdy Zem, blir jeg overvunnet etter hvert som filmen glir mot dagslyset.

Philippe Lefebvre har regissert en stilsikker og velskrevet film, om noe så enkelt som en politimann på kant med loven, ute etter å gjøre det han mener er riktig. Et sympatisk og klokt trekk fra manusforfatterne, og en glatt overgang mellom det illegale som foregår på natten og det å stå på riktig side av loven. Det hele blandes sammen med fin lyssetting og musikk, som setter en herlig spiss på filmens stemningsfulle ytre.

Filmens fremgang er litt vel i tregeste laget, og jeg synes til tider at det blir i overkant mye dialog. Jeg vil gjerne se mer av det som har gjort at karakteren Simon er under etterforskning. Vi får kun se toppen av isberget, og det gjør at jeg føler meg litt snytt. Visuelle hjelpemidler har ofte en sterk effekt, og jeg tror det ville underbygget karakteren Simon betraktelig om vi fikk se mer av hans grep om underverdenen i Paris.

“Paris by Night” kan likevel anbefales om du er fan av en lett blanding mellom krim, thriller og drama. For innen de sjangrene så er dette en svært så severdig film.