5
Et nytt godt apeforsøk

Tittel:
Dawn of the Planet of the Apes
Sjanger:
Action, Drama, Science fiction
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jason Clarke
  • Andy Serkis
  • Gary Oldman
  • Keri Russell
  • Toby Kebbell
  • Kodi Smit-McPhee
Regissør:
Matt Reeves

Når en alvorlig samtale mellom en sjimpanse og orangutang føles alvorlig – på film – ja, da er noe gjort riktig.

Oppfølgeren til reboot-suksessen “Rise of the Planet of the Apes” … følger opp. Og alle vet at dét ubokstavelig talt er fint. “Dawn og the Planet of the Apes” finner sted ti vintre etter flukten fra James Francos apelab. Mye har skjedd – svært mye. For ikke bare har apene etablert seg i skogen og knertet mennesker som fritidsaktivitet – i kjølvannet av labflukten spredte det seg et virus fra apene til menneskene, og nå er det nesten ikke mennesker igjen på Tellus. Tøffe tak.

De menneskene som er igjen er i nød. Uten strøm ser framtiden svært dyster ut. Spørsmålet er om demningen i skogen – ja, der apene holder til – kan finne tilbake til sitt gode, gamle jeg. Og om apekongen Caeser tillater det.

Premisset er kjøpt for lengst, så at dette selvsagt er det gale vanvidd er noe de færreste bryr seg om. Det er likevel imponerende at regissør Matt Reeves, skuespillerne Andy Serkis og Toby Kebbell, og naturligvis det visuelle teamet, har klart å få apene til å fremstå så troverdige, ekte og ikke minst med hint om noe dybde. Joda, det er noen svarte får – også blant menneskene – men selv disse kan man skjønne at gjør som de gjør. Slikt er viktig for å unngå irriterte kinogjengere.

Handlingen er i utgangspunktet enkel, men en rasekonflikt i utvikling gjør ethvert fremskritt eller feiltrinn veldig spennende å følge med på. Hva gjør apene hvis menneskene skyter en av dem? Hva gjør menneskene hvis apene kommer på byvisitt? Og hva skjer hvis det bryter ut krig mellom dem?

Teknisk sett er “Dawn of the Planet of the Apes” definitivt noe av det mest gjennomførte på kino i år – ja, selv om noen scener blir litt vel pittoreske. Mest forseggjort er apekattene, men også den postapokalyptiske byen og noe av bikkjeslagsmålet ser veldig bra ut. Også musikken er skrudd til skikkelig og passer sabla bra som ryggstøtte for sinte gorillaer. Vi kan vel kanskje ikke forvente annet av Michael Giacchino ..?

At skuespillerne ikke alle er megakjendiser gagner nok denne filmen. Jason Clarkes karriere vokser sakte, men sikkert, og han er perfekt i rollen som modige Malcolm. Gary Oldman er filmens største navn, og han gjør virkelig ingen innsats for å endre på det. Takk og lov.

Se bort ifra en rekke litt snodige tilfeldigheter, og svelg premisset som ble lagt fram sist – da får du kanskje sommerens kinoopplevelse.