4
Et nytt slag truer

Tittel:
Edge of Tomorrow
Sjanger:
Action, Alien, Science fiction
Varighet:
1 t. 54 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Tom Cruise
  • Emily Blunt
  • Brendan Gleeson
  • Jeremy Piven
  • Bill Paxton
Regissør:
Doug Liman

Tom Cruise tar en Bill Murray. 

I alle fall på litt mer voldelig vis. For der Murray spilte værmannen som opplevde samme dag om igjen i 90-tallets Pittsburgh, spiller Cruise spesialsoldaten som må gjenoppleve et blodfylt slag i post-apokalyptiske Europa.

Cruise spiller majoren Bill Cage, som altså får evnen til å restarte dagen han dør. Da er det kjekt at så skjer den dagen det avgjørende slaget mellom menneskeheten og de grufulle romvesnene som har invadert brorparten av Europa står. Som i et videospill fra helvete må Cage oppleve samme slaget om igjen og om igjen, helt til han finner ut hvor og hvordan man dreper romvesnenes omega-hann.

Det åpenbare først: Ja, “Edge of Tomorrow” kunne vært den skadefro tvillingbroren til Murray-klassikeren “En ny dag truer”. “Edge of Tomorrow” er heldigvis mer enn som så. Regissør Doug Liman, mannen bak “Swingers” (1996) og “Hvem var Jason Bourne?” (2002), og som ikke har gjort noe nevneverdig bra siden, har skrudd sammen en oppfinnsom og spektakulær sci-fi-film, basert på japanske Hiroshi Sakurazakas bok, “All You Need Is Kill”.

Det er en hel del å like ved “Edge of Tomorrow”: Spektakulære actionscener, imponerende produksjondesign, storslagen musikk og Emily Blunt er gode eksempler. Likevel går ikke entusiasme-flagget helt til topps.

En del av årsaken er selvfølgelig å måtte sitte gjennom to timer med Tom Cruise som den atypiske actionhelten han nesten ikke har lagt fra seg siden 2005 og “War of the Worlds”, men mest fordi tidsloopen, filmens narrative trekkplaster, ikke funker.

Som i et TV-spill går man til slutt lei av å måtte se de samme scenene i reprise. Særlig når man i kinosalen ikke har noen kontroller å slenge i veggen i drittsinne. Regissør Liman forsøker å gjøre hver reprise unik så langt det går, men når gimmicken strekkes så langt som i “Edge of Tomorrow”, er kjedsommeligheten vanskelig å unngå.

Det til side: “Edge of Tomorrow” er som sagt et saftig stykke sommerunderholdning. Selv om oppfinnsomheten går over i det langtekkelige, skal “Edge of Tomorrow” i det minste ha ros for å prøve noe nytt i en relativt sidrumpa sjanger. Du vet, utenom å caste Tom Cruise.