3
Et stykke unna blink

Tittel:
Mannen med den nakne pistol 2 1/2
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 25 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Leslie Nielsen
  • Priscilla Presley
  • O.J. Simpson
  • Robert Goulet
  • George Kennedy
Regissør:
David Zucker

“Mannen med den nakne pistol” var en herlig og gjennomført parodifilm, som traff midt i blinken innen sin sub-sjanger. Oppfølgeren var nesten et must, men den er aldri like treffsikker som sin forgjenger.

filmsnakk.no tar for seg diverse filmserier, og nå er det filmene om Frank Drebin og Mannen med den nakne pistol som står for tur. Dette er anmeldelsen av seriens andre film.

Det er grunn til panikk og kaos i gatene. Politietterforsker Frank Drebin (Leslie Nielsen) er tilbake, og det gjør at verken allierte eller fiender kan føle seg trygge. Ikke engang presidentens kone kan føle seg trygg. Spesielt ikke henne, faktisk. Denne gangen må Drebin vinne tilbake sin store kjærlighet, samtidig må han sette en stopper for de skumle hensiktene til en rik playboy.

Og med det skjønner du kanskje at det ikke er et hav mellom oppfølgeren og forgjengeren. Når det gjelder plottet, vel og merke. For underholdningsverdien stuper – med et lite mageplask på slutten – når Frank Drebin og hans eskapader haler ut relativ kort spilletid med mengder av uvittige sketsjer, parodier og kommentarer. Det mest heldige med “Mannen med den nakne pistol 2 1/2” er at den faktisk har mer snert i deler av dialogen.

Problemet er derimot at det er mye mer dialog. Mindre fysisk humor og action, altså.

Og det er nok litt her jeg merker et savn. Filmen forsøker aldri på å fornye seg, men den holder seg til et noenlunde likt plott og har faktisk mange av de samme karakterene med på slep denne gangen også. De har også plassert ut noen stereotypiske karakterer i noen av de nye rollene, men det fungerer jo godt med tanke på at filmen har som hensikt å parodiere politi- og krimfilmer. På det området ruver også oppfølgeren et par hoder høyere enn det søppelet som blir laget innen parodifilmer nå om dagen.

Ikke at det skal så mye til.

Leslie Nielsen er i hvert fall i god form, også i denne filmen. Regissør David Zucker er derimot litt tregere og mindre vågal enn sist. Han forsøker seg aldri på å videreutvikle humoren, og han har fjernet det som var av spenning i den forrige filmen. Dermed fremstår “Mannen med den nakne pistol 2 1/2” som en kjedeligere, ribbet versjon av sin forgjenger.

Uansett så er dette bedre enn tilsvarende, nyere filmer innen parodisjangeren.