4
Et vakkert og klisjépyntet Roma

Tittel:
To Rome with Love
Sjanger:
Komedie, Romantikk
Varighet:
1 t. 52 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Alison Pill
  • Alec Baldwin
  • Penélope Cruz
  • Ellen Page
  • Jesse Eisenberg
  • Woody Allen
Regissør:
Woody Allen

Woody Allens “To Rome with Love” er på sitt beste vittig og spesiell.

Filmen forteller fem forskjellige historier uten videre sammenheng annet enn at alle tar utgangspunkt i kjærlighet og forhold til familie og venner. Man har den amerikanske turisten som forelsker seg i en kjekk italiener, det nygifte italienske paret som ankommer Roma med håp om en god fremtid, men så splittes i to, gjennomsnittsitalieneren som våkner opp som superkjendis samt et ungt amerikansk studentpar som møter en verdenskjent arkitekt, som de enkelt forklart får på hjernen.

De fem plotlinjene er et høyt spill fra Allen, som han delvis lykkes med. Filmen griper altså om mye, og søker å gi publikum en slags moralsk input, pakket inn i Allens utemmede ros og hyllest av Roma som en vakker by, med klassisk italiensk musikk i bakgrunnen. Allen forsøker å vise hvordan mennesker forandrer seg når man møter nye omgivelser, treffer nye mennesker eller havner i situasjoner som er helt forskjellige fra ens vanlige hverdag.

I “To Rome with Love” gir Allen, gjennom historiene i den vakre byen, et slags varsku til alle som ønsker brå forandringer i sin hverdag. Forholdet mellom det å oppleve nye ting, kontra å gjøre ting man til vanlig er komfortable med, diskuteres med humor som virkemiddel i hver av de små historiene.

Det må selvfølgelig et kobbel av skuespillere til for å dekke historiene. I noen tilfeller er castingen perfekt: Penélope Cruz som frekk luksusprostituert funker greit, Alec Baldwin er som vanlig morsom, denne gangen i rollen som verdenskjent arkitekt/oppdiktet person, mens Roberto Benigni (“Livet er herlig”) er fabelaktig i rollen som Leopoldo – en helt vanlig italiener som plutselig våkner opp som superstjerne.

Men også noen steder faller prestasjonene igjennom. Ellen Page som en slags femme fatale? Woody Allen er til tider artig i rollen som overentusiastisk eks-operamann, men rollefiguren blir for kunstig og klisjérik. Det samme gjelder det nygifte paret Antonio og Milly, som blir kjedelige stereotyper.

“To Rome with Love” har sine øyeblikk, men Allens historier går litt ut over dialogene og det gode skuespillet. Samtidig fører dette til at filmen blir langtekkelig. Den er dog utmerket pakket inn i vakre Roma, så selv om ikke Allen treffer like godt i denne sjangeren som han har gjort før, for eksempel med ”Midnight in Paris”, er denne hyllesten til en europeisk storby søt nok.