6
Et visuelt mesterverk

Tittel:
Gravity
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 31 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Sandra Bullock
  • George Clooney
Regissør:
Alfonso Cuarón

Det er ikke tilfeldig at amerikanerne har strømmet til kino for å se “Gravity”. Filmen er blitt en snakkis – med god grunn.

“Jeg ble lamslått. Jeg fikk bakoversveis. Jeg tror det er den beste romfilmen som noensinne er laget. Dette er filmen jeg har vært sulten på å se i forferdelig lang tid.”

Det var ingen ringere enn “Avatar”-skaperen James Cameron som sa dette. Han så filmen på filmfestivalen i Venezia tidligere i år.

Jeg, derimot, ble verken lamslått eller fikk bakoversveis. Men, jeg fikk bekreftet Camerons høysang. Det betyr ikke så rent lite, det heller.

“Gravity” er filmen om en midlertidig astronaut som, på sin første romferd, får et ublidt møte med omgivelsene. Mer er det egentlig ikke nødvendig å si. Sandra Bullock innehar hovedrollen, og George Clooney spiller den erfarne co-astronauten. Og det er bare de to. Stort sett. Slik er det uhyggelige verdensrommet.

Alfonso Cuarón, mannen bak “Harry Potter og fangen fra Azkaban”, har skapt et mesterverk. Når to mennesker befinner seg innenfor et temmelig ensformig område – i rommet, altså – kan det være utfordrende å holde seerens interesse oppe. Det har Cuarón likevel klart. Selv i innledningen, hvor bildet egentlig klarer seg fint på egenhånd, spisses stemningen av George Clooneys obligatoriske sjarm.

Idet dramatikken overtar fortsetter bildet å imponere, Clooney evner fortsatt å sjarmere og i tillegg gis Sandra Bullock muligheten til å sende en knallsterk Oscar-søknad.

Ja, og oppå det igjen: Komponist Steven Price har lydsatt scenene på mesterlig vis. Det noe skremmende, ulmende temaet, følger filmen helt til de avsluttende scenene – da tar de to siste lydsporene på albumet over, og disse er rene, voldsomme og ekstremt kledelige. De understreker hvilke følelser som allerede ligger tykt utenpå Bullock, og de styrker også den visuelle finalen opp mot total perfeksjon.

Man må være temmelig kald for å ikke la seg rive med.

På tross av det relativt enkle plottet – “Gravity” fungerer. Og vel så det. Dette er årets beste kinofilm.