2
Europa for Chevy Chases føtter

Tittel:
Hjelp, vi må på ferie til Europa!
Sjanger:
Eventyr, Komedie, Romantikk
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Chevy Chase
  • Beverly D'Angelo
  • Dana Hill
  • Jason Lively
Regissør:
Amy Heckerling

Europa var ikke klar for familien Griswold. Er du?

Kun to år i mellom forgjengeren og denne oppfølgeren. Snakker vi hasteprodukt, eller var tiden virkelig inne for nok et møte med familien Griswold? Dessverre så må jeg nok lene meg mot førstnevnte påstand, for dette er et drastisk fall fra forrige film.

Familien som aldri ser ut til å hellet på sin side, vinner en konkurranse som sender dem på ferie til Europa. Vi får bli med når den klønete familiefaren Clark (Chevy Chase) skal ta med familien sin på en rundtur i Europa. Kjente steder i England, slekta i Tyskland og kidnapping i Italia. Da er vel hele ferien som den skal være?

Etter en ålreit dose med Griswolds i den første filmen, hvor de plaget USA på alle tenkelige måter, så var det vel på sin plass at de dro til Europa. Men bortsett fra lokasjonen så har de ikke endre på stort. Den samme simple formelen gjelder fortsatt, og de synes tydeligvis at det er helt greit. Chevy Chase (“Community” og “Spioner som oss”) er fortsatt en relativt festlig kar, som spiller mye på kroppspråk og ansiktsmimikk, men denne gang ser jeg faktisk enda mer til den gode gamle slapstick-humoren. Dessuten synes jeg at det er flere morsomme små biroller denne gang, selv om den noe smågale fetteren Eddie (spilt av Randy Quaid) står over denne runden. Med andre ord gjør de små endringer, uten at det hjelper veldig.

Det dumme med “Hjelp, vi må på ferie til Europa!”, utenom den hysterisk dårlige norske tittelen, er at det hele føles som å se den samme filmen om igjen. Jeg hater filmer hvor jeg føler at jeg har sett det før, og i dette tilfellet er det jo ekstremt likt sin forgjenger. Byttet av regissøren, til Amy Heckerling (som ikke har regissert noe verdt å nevne), var heller ikke noe sjakktrekk av Magnus Carlsen-klasse. Her er det ikke noe særpreg, ei heller noe nytt å fare med. Svak og slapp regi gjør at Chevy Chase må gjøre altfor mye på egenhånd, og det mestrer han ikke så bra.

Ferieturen i USA var utvilsomt bedre jevnt over, men det morsomme med denne filmen er at den er bedre på å harselere med amerikanerne. At den tar seg slike friheter, gjør det faktisk litt morsommere å se på.

For snaut 30 år siden var dette en helt grei film. Den har ikke båret årene spesielt godt, og jeg ser nesten ikke noe underholdningsverdi i filmen per i dag. Noen små fnis er det eneste jeg klarer å presse ut, om man ikke teller med et gjesp i ny og ne.