4
Eventyrlig, men bare for barn

Tittel:
Journey 2 – Den mystiske øya
Sjanger:
Action, Komedie, Eventyr
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Josh Hutcherson
  • Dwayne Johnson
  • Michael Caine
  • Vanessa Hudgens
  • Luis Guzmán
Regissør:
Brad Peyton

Det er sjelden en film har så smal målgruppe som “Journey 2 – Den mystiske øya”.

Den er for skummel for de minste. Men du trenger ikke være gamle karen før du blir for gammel og synes filmen er tåpelig. For oss voksne er den en udiskutabel tåpelighet. Ja, selv Michael Caine er vond å se på.

Det er vanskelig å si akkurat hvem denne henvender seg til, men la oss anslå barn mellom 7 og 12 år. I min verden er det da disse barna som skal ha nytte av av mine skriverier – uten at jeg egentlig tror de følger noe særlig med.

For alle andre: Dette er pinlig å se på. Det artigste er å betrakte Dwayne Johnsons overarmer, men idyllen brytes hver gang noen åpner kjeften og lirer av seg skandaløse replikker.

Nå er saken imidlertid slik at 7 til 12 år gamle barn ikke nødvendigvis vurderer formuleringen og troverdigheten i en replikk. De følger trolig handlingen nøye – en handling som det egentlig ikke er noe galt med.

Vi skal nemlig følge unge Josh Hutcherson der han som eventyrlysten smartass forsøker å finne Den mystiske øya, omhyggelig beskrevet i Jules Vernes bok med samme navn. Han får hjelp av den gedigne stefaren Dwayne Johnson og setter etter hvert av gårde mot øyas angivelige plassering. Der venter søte, små elefanter, monstrøse maur og en usjarmerende bestefar Michael Caine.

Men øya er plutselig i ferd med å synke, hvilket skaper en barnlig dramatikk. Kan ekspedisjonsgruppa bruke Jules Vernes bok til å finne ut hvordan de kommer seg vekk fra øya? Gjett en gang.

Noe sier meg at dette er en tilnærmet komplett barnefilm, i hvert fall gitt at humoren treffer. For “Journey 2″ er eventyrlig nok i massevis, og karakterene er enkle å forholde seg til. I tillegg er det passe skummelt. Ikke like skummelt som “Pompel og Pilt”, men tidvis en verdig utfordrer. Bildene og 3D fungerer optimalt og musikken understreker hvilket vanvittig eventyr vi er med på. Dette må jo være helmaks.