4
Eventyrstund for de voksne

Tittel:
Tale of Tales
Sjanger:
Eventyr
Varighet:
2 t. 5 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Salma Hayek
  • Vincent Cassel
  • Toby Jones
  • John C. Reilly
Regissør:
Matteo Garrone

I tre kongeriker langt langt borte tar filmen Tale of Tales plass. I det ene kongeriket bor det en dronning som vil gå til mest ekstreme lengder for å bli gravid, i det andre en skjørtejagende konge som forelsker seg i en vakker sangstemme uten å vite noe om utseende til stemmens innehaver og i det tredje en ung prinsesse som drømmer om å få en kjekk og galant ung ektemann.

Dette er en eventyrfilm i sann Brødrene Grimm-ånd, med andre ord er dette en film for de voksne. Det er alltid spennende med skikkelige eventyr, og denne filmen serverer det vi vil ha! Blod, ofringer, sex, svart magi og fabeldyr. Problemet med Tale of Tales er at de tre historiene ikke har noe særlig med hverandre å gjøre; det er tre helt separate fortellinger med karakterer som aldri egentlig interagerer på noen betydningsfull måte. Dette kunne egentlig vært helt greit med tanke på filmens opphav i gammel europeisk eventyrtradisjon, men dessverre roter manuset seg bort. I stedet får filmen deg nemlig til å anta at de forskjellige fortellingene på et eller annet tidspunkt kommer til å samles – man venter på at det skal skje noe stort, at historiene enten hver for seg eller sammen tar av, men dette skjer altså ikke i nevneverdig grad. Man blir altså etterlatt ved rulleteksten med et stort og uforløst “jammen..?”.

Det Tale of Tales virkelig gjør bra er det uhyggelige og mystiske eventyrlandet Matteo Garrone har skapt. Vi blir vist inn i en fantastisk verden, fri for sjenerende spesialeffekter og full av visuelt velkomponerte scener. Det ligger noe rått og makabert over hvordan Tale of Tales ser ut på skjermen, noe denne type film kler ekstremt godt. Det er heller ingenting å utsette på skuespillet, Salma Hayek gjør en skikkelig guffen prestasjon som gal dronning og kler nesten blodet hun har rundt munnen når hun i en av scenene spiser et hjerte.

Tale of Tales er, til tross for mangelen på sammenheng mellom de tre historiene verdt et kinobesøk. Jo, man føler seg litt snytt for en episk ‘snipp snapp snute’-avslutning, men fordi filmen er såpass episodisk av seg er det faktisk ikke så farlig. “Så, la gå da” sa filmanmelderen.