5
Faktisk ganske vidunderlig

Tittel:
Karsten og Petras vidunderlige jul
Sjanger:
Familie
Varighet:
1 t. 18 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Nora Amundsen
  • Elias Søvold-Simonsen
  • Thorbjørn Harr
  • Janne Formoe
  • Hilde Louise Asbjørnsen
Regissør:
Arne Lindtner Næss

Karsten og Petra tyvstarter jula.

Julebrusen står i butikkhyllene og på Narvesen kan du ikke gå uten å bli pepret med marsipanstriper. Hvorfor ikke peise på med årets første store julefilm når vi først er i gang? Tross alt skriver vi 6. november.

Det nærmer seg jul også hos Karsten og Petra. Julemarkedet er i gang, grana er tent – det eneste som mangler er snøfnuggene som skal spre glasuren over det hele. Juleidyllen får seg imidlertid et skudd for baugen når Petras morfar annonserer at han ikke har anledning til å feire høytiden sammen med Petra og moren. Karsten bestemmer seg derfor for å hjelpe Petra med å lage tidenes jul, slik at morfar skal ombestemme seg.

Du kunne strødd sukker over “Karsten og Petras vidunderlige jul”, og resultatet hadde ikke blitt nevneverdig søtere enn hva det allerede er. Ei heller særlig mye bedre. Julefeiring med Karsten og Petra viser seg faktisk å være den varmeflaska familien trenger når nettene blir lange og kulda setter inn.

For første gang siden Karsten og Petra satte cherrox-støvlene sine i norske kinosaler er det nemlig underholdning å hente for hele familien – også de med et tosifret antall julefeiringer under beltet.

For Karsten og Petra har endelig blitt spedd på med scener som gir andre utslag på følelsesregisteret enn bare hygge. Eksempelvis tar det ikke mange minuttene fra Petra åpner sin første gave på julemorgenen til moren står og gråter ved graven til sin avdøde ektemann. Det finnes faktisk spor av genuin dybde i manuset. Langt fra nok til å frarøve filmen sin barnlige lyst, men nok til at en medbragt pakke papirlommetørkler kanskje ikke får ligge uåpnet i lomma.

Manuset er for øvrig ført i pennen av Alexander Eik. Få ting er bedre enn familievennlig førjulskos ført i pennen av mannen som skrev “Varg Veum – Kvinnen i kjøleskapet”.

Så får det heller være at filmen deler ut kristen-symbolikk som lussekatter. Forutenom sitt konservative standpunkt i KRLE-debatten, treffer “Karsten og Petras vidunderlige jul” stort sett nellikspikeren på hodet.