5
Familievold på sitt beste

Tittel:
Familien, August: Osage County
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
2 t. 1 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Meryl Streep
  • Julia Roberts
  • Ewan McGregor
  • Benedict Cumberbatch
  • Abigail Breslin
  • Chris Cooper
  • Juliette Lewis
  • Margo Martindale
  • Julianne Nicholson
Regissør:
John Wells

Når en film nesten utelukkende består av dialog – da er det viktig at dialogen er god.

I “Familen, August: Osage County” er dialogen god. Og vel så det! Sett Meryl Streep, Julia Roberts, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor, Margo Martindale og Chris Cooper i samme rom – og kvalitetsdialogen er like ved. På toppen av gode forutsetninger har forfatteren bak skuespillet, Tracy Letts, tilpasset manuset ypperlig for film og regissør John Wells har sørget for vedvarende kontroll på kaklekoret.

Det hele begynner med at slektas bestefar, Beverly, forsvinner fra sin kreftsyke, pilleslukende kone. Ja – Meryl Streep, hvis du lurte. Navnet er Violet. Etter forsvinningen strømmer det på med slekt fra fjern og nær. Violets søster, spilt av Martindale, søsterens mann Chris Cooper, Violets døtre – Julia Roberts, Julianne Nicholson og Juliette Lewis (svært søsterlige fornavn på disse skuespillerne) – to av dem med respektive mannfolk, spilt av Ewan McGregor og Dermot Mulroney – hvorav et av parene også har en datter, spilt av Abigail Breslin. I tillegg dukker også Benedict Cumberbatch opp i en minneverdig rolle som Violets nevø.

Filmpolitiets Birger Vestmo skriver i sin anmeldelse av filmen at “banaliteter forkles som rått drama” og at “familiehemmeligheter velter frem som cliffhangere i en såpeserie. Det er intet mindre enn sludder og vås! Banalitetene er på ingen måte forkledd – de sprader rundt som om de skulle vært nakne, middelaldrende burlesque-pensjonister. Det tilfører humor i en ellers grå og nitrist handling. Det dramaet som eventuelt oppstår er i aller høyeste grad berettiget – karakterene etableres såpass godt at selv den mest dustete reaksjon på den minste lille banalitet føles naturlig.

At familiehemmelighetene velter fram på rekke og rad er en brutal overdrivelse. Settingen tillater litt utradisjonell ærlighet, men sannhetene som legges fram er sjelden til å gispe av.

Det mest irriterende med denne filmen er faktisk tittelen. Den er snodig nok i utgangspunktet (“August: Osage County”), men i Norge har distributøren i tillegg lagt til ‘Familien’ – altså “Familien, August: Osage County”. Hjelpe seg! Dette fordi Norge på et eller annet tidspunkt i historien har satt opp skuespillet her til lands og kalt det dette. Derfor må det hete det samme igjen. Dermed basta!

Dette påvirker heldigvis ikke innholdet i filmen. Et seriøst karakterdrama om en familie som elsker – og hater – hverandre. På ingen måte utrolig, men kanskje litt ukjent for dem som bare har pent å si om familien sin. Meryl Streep og Julia Roberts er nominert til Oscar for sine roller, og utover disse må også briljante Cumberbatch trekkes fram. Han skaper en rollefigur så langt unna Khan, Sherlock og Smaug som man kan komme, og allsidigheten er herved omhyggelig understreket.

Dette er utvilsomt den beste filmen på lenge hvor det nesten ikke skjer en dritt.