5
Fascinerende og storslagent evolusjonsopprør

Tittel:
Rise of the Planet of the Apes
Sjanger:
Action, Drama, Science fiction
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • James Franco
  • Andy Serkis
  • John Lithgow
  • Brian Cox
  • Freida Pinto
  • Tom Felton
Regissør:
Rupert Wyatt

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke hadde de største forventningene til “Rise of the Planet of the Apes”. Du verden, så feil jeg tok.

I likhet med det eviggående superheltsamlebåndet Hollywood kjører for tiden, har de også lagt sin elsk på såkalte “reboots” av gamle filmserier. “Star Trek”, “Batman” og selveste “James Bond” er bare noen av filmseriene vi har sett blitt “gjennoppfunnet” de siste årene. Nå er turen kommet til “Planet of the Apes”, og den fornekter seg absolutt ikke.

I filmen møter vi forskeren Will Rodman (James Franco), som utvikler et retrovirus som skal kurere alzheimers. Kuren testes på sjimpanser, og gir apene en mutasjon som gir dem en nær menneskelig intellegens. I all hemmlighet tar Will med seg en ape hjem, som får navnet Cesar (Andy Serkis).  Men når Cesar viser tegn til voldelighet og blir plassert inn i et sikkerhetsanlegg for aper, plantes ideen om revolusjon.

“Rise of the Planet of the Apes” er en fantastisk film med mye på hjertet. Den stiller interessante spørsmål om behandlingen av aper og andre arter her på jorden, og pakker det inn i en utrolig god historie med drama, spenning og strålende action. Filmen er velspilt og godt regissert av Rupert Wyatt. James Franco spiller Rodman som en forsker med stor lidenskap og varme, og står fram som en sterk hovedperson. Den største stjernen her er imidlertid Andy Serkis, som spiller apen Cesar. Han har gjort det flerfoldige ganger før, og perfeksjonerer igjen motion capture-rollen. Serkis gjør Cesar til en levende karakter man får geniun forståelse og medfølelse for, og samspillet han og Franco imellom er strålende.

I motsetning til hva mange vil tro er ikke dette en oppfølger av de tidligere “Planet of the Apes”-filmene, på tross av at handlingen ligger nær “Conquest of the Planet of the Apes” fra 1972. Dette er en selvstendig film, og eventuelle oppfølgere av denne filmen er en meget velkommen tanke.

“Rise of the Planet of the Apes” er kort sagt en av sommerens aller beste filmer, og det er bare å komme seg på kino – for denne bør sees!