5
“Fast & Furious” blir barnemat i forhold

Tittel:
Mad Max: Fury Road
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
2 t.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Hardy
  • Nicholas Hoult
  • Charlize Theron
  • Rosie Huntington-Whiteley
  • Zoë Kravitz
Regissør:
George Miller

Mad Max er tilbake. Og ja, heftigere enn noensinne.

Hva får du om du blander George Millers postapokalyptiske steampunk-univers med et budsjett nord for 100 millioner dollar? En helvetes god kinofilm.

Mad Max returnerer til kinosalen 30 år etter forrige runde, og har fått seg en real ansiktsløftning. Bokstavelig talt. Mel Gibson er nemlig byttet ut med en 22 år yngre Tom Hardy. Et særdeles klokt valg. Både fordi man unngår pensjonisteffekten (se bare dette skrekkeksempelet), og fordi Hardy er en langt bedre skuespiller enn Gibson noen gang har vært. (Seriøst, se “Locke”.)

Ikke at rollen som Max Rockatansky er av den krevende sorten, da Max i all hovedsak er en stillferdig einstøing med et overlevelsesinstinkt selv Lars Monsen beundrer.

Det krever imidlertid sin mann å kjøre igjennom ørkenen på flukt fra en tyrannisk fascist og halve hans kongerike, slik han må i “Fury Road”. Max støter nemlig på krigerkvinnen Furiosa, som har bestemt seg for å stikke av med/frigjøre (alt ettersom) fem av konene til den brutale ørkenkongen Joe, som sporenstreks følger etter. Max blir som følge av omstendighetene nødt til å alliere seg med Furiosa, og blir med i kampen for å nedkjempe Joe og hans blodfattige følgere.

Ikke akkurat Shakespeare. Men et mer enn godt nok premiss for to timers blodsprutende moro på høyoktan.

Om du trodde blockbustere ikke ble større og kulere enn “Age of Ultron” eller “Fast & Furious 38”, tar du skammelig feil. “Fury Road” overgår dem begge. Dataeffektene er byttet ut med faktiske eksplosjoner og smell, av typen som setter øyenbrynene dine i lys lue. I alle fall føles det sånn. Talløse biler og mennesker opphører å eksistere i endeløse flammehav, heitere enn Ben Affleck og Ryan Gosling – til sammen! Det meste gjort “på årntli’, med faktiske flammer og ja, faktiske folk.

Adrenalin er bare fornavnet. “Fury Road”-billetter bør helst deles ut med astmainhalator og sterkt epilepsivarsel. Det er umulig å ikke la seg begeistre.

Særlig fordi det denne gangen føles som om George Miller, mesterhjernen bak “Mad Max” og “Heldiggrisen Babe” (tidenes kombo), endelig får skildret sitt postapokalyptiske univers slik han alltid har villet det. Som en slags “George Lucas done right”, blander Miller moderne CGI med gammeldagse filmtriks for å perfeksjonere sitt ekstrem-rustikke univers. Det er en fryd for øynene, og en to timer lang syretripp for sansene.

I sentrum for det hele står Tom Hardy fjellstøtt. Flankert av en solid Charlize Theron, og en ugjenkjennelig Nicholas Hoult. Jaggu gjør ikke også Transformers-babe #2, eller Rosie Huntington-Whiteley som hun også kalles, en dugelig innsats.

Joda, “Fury Road” blir litt monoton midtveis. Men det går selvfølgelig lynkjapt over. Særlig når filmen girer over i et hinsides nervepirrende klimaks jeg har vanskeligheter å finne likemann til.

Dominic Toretto m/familie kan trille hjem og vogge. Mad Max er kongen på veien.