5
Feelbad feelgood

Tittel:
The Way Way Back
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 43 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Liam James
  • Toni Collette
  • Steve Carell
  • Sam Rockwell
  • Rob Corddry
  • Amanda Peet
Regissør:
Nat Faxon, Jim Rash

«The Way Way Back» er ikke en dum kandidat til årets sommerfilm.

Utsiktene er dystre for Duncans (Liam James) sommerferie. Morens nye kjæreste Trent (Steve Carell) er utdannet drittsekk, og hele den nyteipa familien skal tilbringe de kommende ukene med å glatte over livsløgner i stefarens hytte. Selv er Duncan såpass blyg og keitete at hans egne bukser ville gitt ham buksevann hvis de kunne.

Alt forandrer seg ikke i det han møter Owen (Sam Rockwell). Heller ikke umiddelbart etter han møter den søte nabojenta (Annasofia Robb). Ting skjer litt mer subtilt i denne filmen; samtidig som Duncan blir litt mer selvsikker, roter han også opp flere ubehageligheter fra under mudderbunnen. Men den gryende Duncan har begynt å påvirke omgivelsene sine, og det er flere enn ham som trenger å få korrigert retningen sin.

Det er strengt tatt en historie vi har hørt før, men i likhet med «De urørlige» fra i fjor, er det gjort så nydelig at vi ikke bryr oss. Det veksler hele tiden mellom komedie og drama, men det er den hjertenære biten filmen takler best. Følelsen av å ikke kunne se utveien på håpløse situasjoner, og å være fanget på et sted som suger balle når du er fjorten. Jeg spår at alle som ikke helt mestret å vokse opp på første forsøk, vil kjenne seg igjen i dette.

Manuset skal ha mye av skylden for at det går så bra som det gjør, men en viss personligetssplittelse er ikke til å unngå, og av og til kan vitsingen komme litt i veien for de beste bitene. Men skuespillerne leverer alt de skal, og særlig Sam Rockwell har en evne til å være karikert og komplisert på en gang.

Så jeg tror du burde se «The Way Way Back». Fordi den gjør litt vondt, og fordi den ikke overdriver med å gjøre det godt igjen, men lærer deg å føle gleden i de små tingene som har endret seg når man reiser hjem fra sommerferie.