4
Feelgood for familien

Tittel:
Drømmen om MGP jr.
Sjanger:
Familie, Musikk
Varighet:
1 t. 38 min
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Sylvester Espersen Byder
  • Malika Sia Paul
  • Line Kruse
  • Ali Kazim
Regissør:
Martin Miehe-Renard

At denne søtnosen av familiefilm har funnet veien til Norge er på ingen måte snodig. Det som er snodig, er at det tok to og et halvt år.

“Drømmen om MGP jr.” er en finfin historie om tolvåringene Karl og Sawsan som … ja, som drømmer om MGP jr. – og ikke nok med det; de gjør det de kan for å finne veien dit. Koste hva det koste vil.

Sawsan har nemlig en stemmeprakt av de sjeldne, og rytmemikseren Karl får stjerner i sikte så fort han oppdager henne. Sammen gir de drømmen en sjanse.

… til Sawsans foreldres store ergrelse. Best å holde dem utenfor.

Karl og Sawsan fungerer svært godt som drivkreftene i en film som ikke hadde klart seg uten. De er så søte sammen at halvparten kunne vært nok. Til barn å være gjør skuespillerne en formidabel jobb.

Ved siden av en enkel historie og de sjarmerende drømmejegerne, er “Drømmen om MGP jr.” også en velprodusert film. Åpningssekvensen er som hentet fra fransk bygde-arthaus – bare i HD. Deretter balanserer filmfotograf Lars Reinholdt Jensen på kreativitetens lunefulle gjerde, og slipper unna uten å falle. Også klippingen kan trekkes fram i samme åndedrag. Som variert og effektiv, altså.

Det man kan lure litt på er moralen i dette – hva ønsker filmen egentlig å fortelle? Det er veldig kult at Karl—etter å ha flyttet til København fra landsbygda—får hjelp med integreringen av en ikke-etnisk dansk klassevenninne. Det burde jo ikke vært kult – det burde vært en selvfølge vi seere ikke egentlig trengte å registrere. Så rømmer Karl og Sawsan hjemmefra uten å si noe tll foreldrene. Neppe en følg-drømmen-oppfordring som danske—og norske—foreldre setter stor pris på.

Derfor aner man raskt et noe likegyldig forhold til signalene som utskilles. Kanskje er det bare vi foreldre som aner dette, i takt med vår kroniske frykt for å miste kontrollen på barna våre. La oss håpe det.