3
Feigheten ødelegger for skrekken

Tittel:
The Purge
Sjanger:
Grøsser, Science fiction, Thriller
Varighet:
1 t. 25 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Ethan Hawke
  • Lena Headey
  • Adelaide Kane
  • Max Burkholder
  • Edwin Hodge
  • Rhys Wakefield
Regissør:
James DeMonaco

Med et interessant konsept som kaster oss inn i en rekke vanskelige spørsmål, er det trist at “The Purge” feiler med å sjokkere.

Vi befinner oss i 2022 og det amerikanske samfunnet har gått gjennom noen oppsiktsvekkende forandringer. Vi møter familien Sandin på en spesiell dag. Dette er den årlige ”Purge”-dagen hvor de amerikanske borgerne kan begå alle kriminelle handlinger i hele tolv timer uten å bli straffet.

Konseptet er uhyre interessant, og filmen har en nokså fascinerende åpning og avslutning: Nyhetssendinger om de årlige Purge-dagene. Det er for eksempel veldig oppsiktsvekkende å høre nyhetsankere som beskriver årets ”Purge” for den mest suksessfulle hittil.

Under årets feiring går det nemlig veldig galt for Sandin-familien. James (Ethan Hawke) må beskytte familien sin når sønnen Charlie (Max Burkholder) slipper inn en såret fremmed. Ikke bare må de frykte den fremmede mannen (Edwin Hodge), men snart kommer også menneskene som jakter på ham. Om James ikke overgir dem mannen innen tidsfristen vil deres vrede gå ut over familien også.

Lederen i denne maskerte banden (Rhys Wakefield) er en nokså høflig, ung mann hvis ansikt er det eneste som avslører galskap og undertrykket raseri. Hans velformulerte taler og bemanninger til James er kanskje filmens sterkeste øyeblikk.

Hvordan kan det ha seg når filmen høres så lovende og dramatisk ut? Dessverre faller filmen litt flatt når den ikke oppfyller det den lover. James DeMonaco setter forventningene høyt, men gjennomfører det på en ganske skuffende måte.

Vi kommer aldri inn på karakterene, vi lærer dem aldri å kjenne. Lena Headey er ganske passiv som husmor, mens Hawke er altfor streit og fjern til å fremstå som en ekte person. Vi føler i tillegg aldri at familien er i noen ordentlig fare, men det skyldes DeMonacos feighet. Han velger alltid de enkle løsningene og det dreper også spenningen i filmen.

Vil du se en film som ikke er redd for å ta noen tøffe valg, i tillegg til å ha maskerte mordere? Se heller ”You’re Next”.