5
Feminist i boksehansker

Tittel:
Light Fly, Fly High
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 20 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Thulasi Ekanandam
Regissør:
Beathe Hofseth, Susann Østigaard

Thulasi vil ikke gifte seg. Den eneste partneren hun trenger i livet er boksingen.

Etter å ha rømt hjemmefra fordi faren ville at hun skulle gifte seg med en eldre mann, begynner den unge jenta Thulasis kamp for frihet. I India kan man nemlig få en jobb i staten om man er toppidrettsutøver, og hvis hun får seg det vil hun ha nok penger til å klare seg på egen hånd.

Men som en kasteløs, ung jente er det ikke bare talent som må til for at hun skal nå målet sitt. Hun må også få bekreftelse fra generalsekretæren i den lokale bokseklubben hun tilhører for å komme seg videre i systemet. Når han begynner å forlange lugubre tjenester i bytte mot dette, står Thulasi overfor et vanskelig dilemma. Hun vil ikke la seg utnytte, men har samtidig alt å tape.

Filmskaperne Susann Østigaard og Beathe Hofseth fulgte Thulasi i fire hele år. Gjennom kinolerretet får vi ta del i hennes lange og tøffe kamp, som de har klart å fange i løpet av disse årene. Vi får kjenne på sorgen hennes når hun ikke får det til i bokseringen, fortvilelsen hennes når hun blir diskriminert uten å kunne gjøre noe med det, og stresset hun føler når tiden begynner å renne ut. Hun må nemlig klare å nå målet sitt før hun fyller 25 år, hvis ikke er alt over.

Det er lett å miste troen på menneskeheten når man ser en slik film full av urettferdighet, og tenke at det onde i verden alltid vil seire. Heldigvis får vi også servert glimt av det gode i mennesket, som gjør filmen litt mindre vond å sitte gjennom. Den ubegrensede kjærligheten Thulasi får fra sin nye familie er at av dem. De som tok henne til seg da hun hadde rømt, og som tar opp lån etter lån for at hun skal få fortsette å bokse. Det sterke samholdet mellom de unge jentene i bokseklubben føles også godt å se.

Dette er ikke en dokumentar som står stille. Jeg vil tørre å påstå at Østigaard og Hofseth har klart å skape den samme spenningen som man finner i gode actionfilmer, ved hjelp av velvalgt musikk og god redigering.

Det mest interessante i denne dokumentaren er Thulasi. Sterkere jente skal du lete lenge etter! Jeg er ikke sikker på om hun er klar over det selv, men hun er faktisk en hardbarket feminist. Hun kjemper, bokstavelig talt, med nevene knyttet mot samfunnets forventninger om at hennes eneste rolle i livet er å stelle for mann og barn. Hun baner også vei for jenter som befinner seg i samme situasjon som henne.

For jenter som meg, som irriterer seg over at kvinnelige superhelter på film som oftest er kledd i pølseskinnstrange plastuniformer, føles ”guttejenta” Thulasi befriende – og ikke nok med det, hun er ekte!

Dette er en viktig film. Kanskje vil den inspirere og motivere kvinner som lever i land hvor de ikke er frie til å gjøre som de vil, til å ta et oppgjør med samfunnets holdninger, og bryte seg løs fra lenkene som holder dem nede. Den er også viktig for kvinner som bor i land som Norge. Hvorfor? Fordi den minner oss på at det var unge, tøffe jenter som Thulasi som startet opprøret for oss, og som har gjort det mulig for oss å kunne gjøre (nesten) akkurat som vi vil i dag.