Festpremiere i “Hællæwood”

På fredag hadde “Skyggejegerne” festpremiere i Fredrikstad og regissøren Harald Zwart hadde fått med seg filmens stjerner til “Hællæwood”.

En gang innimellom forvandles Fredrikstad til “Hællæwood”, hvor det feires en filmpremiere med rød løper og stjerner fra Hollywood. Tidligere har filmer som “Agent Cody Banks” og “The Karate Kid” hatt festpremieren i den norske byen. I helgen var det “Skyggejegerne: Demonenes by” som hadde premiere. Og Zwart vet å invitere hjembyen med på festen når han promoterer sine nye filmer. Skuespillerne Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Robert Sheehan og Jonathan Rhys Meyers møtte opp og tok seg god tid til å skrive autografer og ta bilder med fansen.

“Festpremiere er en kveld hvor fansen kan bevise sin lojalitet til serien – og ikke minst uttrykke hvor engasjert man er. Det er omtrent en helligdag for fansen hvor serien hylles. Deres lojalitet kommer til uttrykk gjennom å kle seg opp etter filmseriens karakterer eller ved å møte opp med store plakater med lekne utrop. Det er heller ikke uvanlig at fansen overnatter utenfor kinosentrene for å sikre seg billetter til premieren. Sammen skaper dette et hysteri med oppspilte fans.” (Fra M Tidsskrift, 2. utgave)

Og det var riktignok et tilsvarende engasjement rundt premieren i Fredrikstad. Mange tenåringsjenter hadde også tatt med seg boken filmen har adaptert siden det gikk rykter om at forfatterinnen Cassandra Clare også skulle komme. Fans hadde reist fra Frankrike, Sverige og Danmark, og noen hadde til og med teltet utenfor kinoen. Noen hadde kledd seg opp som demoniske babes. Andre var utrystet med bøker og tattoveringer. Om ikke noe var dette en mikroskopisk smakebit på Comic-Con. Alle skulle ta bilder av de som hadde kledd seg ut. Dessverre for fansen dukket ikke Clare opp. Men det spilte trolig nok liten rolle etter at fansen fikk bilder og autografer av stjernene. Som vertinnen sa i mikrofonen: “Det er mange jenter som blir fornøyde med Facebook-profilene sine nå.”

Etter hysteriet vi har erfart med Justin Biebers besøk blir det omtrent ikke et fullstendig kaos i gatene. Det var for det meste tenåringsjenter som hadde dukket opp og et par gutter som oppførte seg som tenåringsgutter flest: alt er en vits. Det var ikke det samme hysteriet som da Smith-familien og Jackie Chan var på Norgesbesøk med “The Karate Kid”, men det er alltids hyggelig å få finbesøk fra Hollywood. For som Rhys Meyers uttrykte det: “If I’m news then this is a quiet town.” Og det er ganske herlig at en liten og rolig by blir snudd på hodet innimellom.

Filmen har ikke fått den beste mottakelsen av kritikerne, men det virker til å gå bra nok med filmen til at Zwart får regissere oppfølgeren. Et kjennetegn på en Harald Zwart-film er at han plasserer flagget til fotballaget FFK. Da flagget dukket opp i “Skyggejegerne” ble det mye mumling og humring i kinosalen. Er det noen som fikk med seg hvor han hadde plassert det?