5
Flott norsk, uten norske replikker

Tittel:
Før snøen faller
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 44 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Taher Abdullah Taher
  • Suzan Ilir
  • Bahar Özen
  • Birol Ünel
  • Nazmi Kirik
  • Ahmed Zirek
Regissør:
Hisham Zaman

”Før snøen faller” er en sterk roadmovie om æresdrap fra en av Norges mest lovende regissører.

Det har vært store forventninger til Hisham Zamans spillefilmdebut ”Før snøen faller”. Den ble vist som åpningsfilm under filmfestivalen i Tromsø i midten av januar, og forventningene ble ikke mindre etter at Zaman fikk 1 million svenske kroner da filmen vant prisen for beste nordiske film under Dragon Award i Göteborg.

Og filmen skuffer ikke. Med æresdrap som hovedtema blir vi servert en annerledes og sterk roadmovie som utspiller seg i Irak, Istanbul, Hellas og Berlin, før hovedkarakterene ender opp i et vinterkledd Norge.

16 år gamle Siyar bor i en kurdisk landsby i Irak. Når søsteren stikker av fra sitt arrangerte bryllup og rømmer til Istanbul med sin store kjærlighet, tar Siyar opp jakten. Søsteren må drepes for at familiens ære kan gjenopprettes.

På veien betaler han menneskesmuglere for å komme seg inn i Europa. I Istanbul møter han også ei jente som han utvikler følelser for, og hun blir hans ledsager på turen, uten å vite om Siyars blodige hensikter. Søsteren klarer å rømme helt til Norge, og det her filmens klimaks ligger.

Og ikke før vi ser Jernbanetorget på lerretet, kommer jeg på at dette er en norsk film. ”Før snøen faller” har norsk tittel, men faktisk ingen norske replikker. Og med velvalgt musikk og bilder som drar oss med til Kurdistan og Sør-Europa, trekkes vi inn i en realistisk fortelling om hvordan mennesker fra fjerne himmelstrøk kan ende opp ulovlig i Norge – mer eller mindre tilfeldig.