5
For en oppfølger!

Tittel:
Grusomme meg 2
Sjanger:
Animasjon, Komedie
Varighet:
1 t. 38 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Pierre Coffin, Chris Renaud
Originalstemmer:
  • Steve Carell
  • Kristen Wiig
  • Benjamin Bratt
  • Russell Brand
Norske stemmer:
  • Alex Rosén
  • Line Verndal
  • Anders Hatlo
  • Per Christian Ellefsen

“Grusomme meg 2” er noe så sjeldent som en oppfølger som overgår originalen.

“Grusomme meg” har godt over 500 millioner bevis på at den ble en gigantisk kassasuksess for Universal i 2010. Oppfølgeren var uunngåelig. Og nå, knapt tre år senere, sitter vi igjen med det som best kan beskrives som et mirakel: En overlegen oppfølger.

Man blir litt målløs. Det er nesten som å finne gralen. Men la oss nå legge underverket til side, og heller fokusere på hva som gjør “Grusomme meg 2” til en sterk animasjonsfilm og en genial oppfølger.

Vi møter igjen den nykonverterte superskurken Gru, hans tre adoptivbarn og de morsomme små, gule hjelperne hans. Denne gangen skal Gru finne seg dame, og blir samtidig hyret inn av Anti-skurkebyrået for å finne ut hvilken superskurk som står bak et nytt livsfarlig serum. Heldigvis for Gru lar jobb og fritid seg fint kombinere, da han blir partner med den livlige og noe klumsete agenten Lucy.

Det finnes et par folk i Hollywood som har tilgang til manualen for hvordan man lager gode oppfølgere. Regissørene Pierre Coffin og Chris Renaud er tydeligvis to av dem. Med “Grusomme meg 2” har de laget en morsom, engasjerende og velsmurt oppfølger. Joda, filmen bruker de små gule moromennene for det de er verdt og enda litt til, men i bunn ligger det ektefølt entusiasme og fortellerglede.

“Grusomme meg 2” nøyer seg ikke med å være en ålreit nummer to. Det skal den ha tonnevis med kudos for.

Filmen ser også fantastisk ut. En selvfølge i våre dager, sier du, men her er så mye mer: Følelsen av noe eget, et særpreg ingen andre har. Der “Istid”-filmene har kjørt seg fast i samme sporet siden starten, viser “Grusomme meg 2” en evne til å gå egne veier. Pixar får ha meg unnskyldt, men er det et tegn på liv jeg aner i animasjonsbransjen?

Livstegn er det også i den norske dubbingen. Alex Rosén har aldri vært like rolig og behersket som når han her spiller russisk superskurk, og Anders Hatlo overbeviser sterkt som latin-amerikansk superskurk. Dubbingen er med andre ord slett ikke så verst, selv om man gjerne skulle hørt folk som Steve Carell, Kristen Wiig og Ken Jeong gjøre greia si i stedet.

Det spiller imidlertid ingen trille, “Grusomme meg 2” er uansett en helsikes oppfølger!