5
Forførerisk, men forstyrrende

Tittel:
The Girl with the Dragon Tattoo
Sjanger:
Drama, Krim
Varighet:
2 t. 38 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Daniel Craig
  • Rooney Mara
  • Christopher Plummer
  • Robin Wrigth
  • Stellan Skarsgård
Regissør:
David Fincher

Endelig! For oss Stieg Larsson-fans gjorde det ingen ting at også Hollywood ville være med på moroa. Og moro er det fremdeles – hvert fall stort sett.

Og for de av dere som ikke helt henger med: I morgen kommer “The Girl with the Dragon Tattoo” på kino, filmen som er basert på den internasjonale bestselleren “Menn som hater kvinner” skrevet av Stieg Larsson. Joda, det er allerede laget film om denne, men som sagt – Hollywood ville lage sin egen. Og det fortjener boka.

Og til å lage filmen valgte Hollywood ut David Fincher, den nervepirrende mannen bak “Seven”, “Fight Club” og “The Curious Case of Benjamin Button” – bare for å nevne noen. Alle filmer som for øvrig innehar Brad Pitt i en markant rolle. Det ble jo lenge spekulert i hvorvidt Pitt også skulle ta rollen som den overnysgjerrige journalisten Mikael Blomkvist, men Fincher måtte nok til hans store ergrelse konstatere at bok-Blomkvist ikke er så vanvittig pen. Derfor havnet han på Daniel Craig. Passende valg, spør du meg.

Om noen mot all formodning ikke har lest boka, eller sett den svenskproduserte filmen, så kan det være interessant å sette seg litt inn i historien. Journalisten Mikael Blomkvist blir hyret til et privatoppdrag; å løse mysteriet om Harriet Vanger – ei 16 år gammel jente som ble drept for over 40 år siden. For å finne ut av noe som helst må Blomkvist sette seg inn i driften i familiekonsertet Vanger Industries, bli kjent med alle familiemedlemmene, samt det lille tettstedet Hedestad. Og Vanger-familien er mildt sagt bitchy.

Hvem er så The Girl with the Dragon Tattoo? Jo, Lisbeth Salander, overraskende mesterlig spilt av Rooney Mara, er hacker-genius-badass’en som bistår i saker som interesserer henne. Blomkvist ønsker naturlig nok den beste med på laget og Salander er utvilsomt den beste, på tross av all bagasjen (ikke bokstavelig talt).

Verken denne eller den svenske versjonen er i nærheten av detaljnivået i boka – selvfølgelig. For vanligvis setter vi jo opp filmene mot bøkene de er basert på. Nå har vi en unik mulighet til å i stedet sette den opp mot en tidligere filmversjon; Niels Arden Oplevs svenske versjon fra 2009. I ærlighetens navn – jeg husker jeg så filmen, jeg husker jeg likte den nokså godt … men jeg husker nesten ingenting av den.

Dét blir ikke noe problem nå. David Fincher vet nemlig å sette spor – på seerens minne. Hans skildringer av en voldtektsjaget Lisbeth Salander er noe av det vondeste jeg har måttet overvære på film. For ikke å snakke om Salanders hevn. Det er disse scenene som gjør at prosjektet ikke utelukkende er morsomt. For dette er forstyrrende, jævlig og sørgelig fantastisk.

Samtidig må jeg hilse og si at dildofrykten nå er på sitt aller største.

For de svakeste av oss blir nok dette i det drøyeste laget, men det vil uansett aldri være et minus ved filmen. Det som derimot er noe knotete å forholde seg til, er karakterenes forsøk på å snakke engelsk med svensk aksent. Det er rett og slett litt merkelig for oss som kjenner språket, men i USA vil de sikkert omfavne dette grepet.

Så kjapt oppsummert: Dette var bra. Og Rooney Mara er høyaktuell for Oscar-statuett i februar. Og Golden Globe i januar. Der er hun allerede nominert. Det var nok mange som trodde det var umulig å toppe Noomi Rapaces rolletolkning. Vel, Rooney Mara klarte det – på første forsøk.