5
Fortell mer, ‘a

Tittel:
Stories We Tell
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 48. min
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Sarah Polley
  • Geoffrey Bowes
  • Rebecca Jenkins
  • Peter Evans
  • Tom Butler
Regissør:
Sarah Polley

Dokumentaren “Stories We Tell” undersøker fortellingens kunst. På en genial måte.

Regissør Sarah Polley tar utgangspunkt i en opprivende familiehistorie. Gjennom det forholdsvis enkle og vanlige spørsmålet “Kan du fortelle historien fra begynnelsen av?”, vekker hun et stort spekter av følelser i historiefortellerne – som hovedsakelig er Polleys søsken, eller venner av familien.

På denne måten får vi historien om Polleys mor Diane, fra øyeblikket hun traff sin andre ektemann, Geoffrey Bowes, på slutten av 60-tallet, via morens død på slutten av 80-tallet, frem til nåtid. Historien fortelles gjennom intervjuer med familiemedlemmer og venner av moren, kombinert med at Geoffrey Bowes er en slags fortellerstemme som sveiser de forskjellige bitene av historien sammen.

Fortiden vises gjennom et Super 8-kamera, og ser således ut som noe som skulle vært filmet av familien selv, men forståelig nok er det en rekonstruksjonen med bruk av profesjonelle skuespillere. Det veksles elegant mellom bildene av den livlige, men temperamentsfulle “moren”, og intervjukuttene der fortiden mimres.

Historien som fortelles er en god historie, men den er meget intim. Det spares ikke på detaljer om utroskap og dype familiekonflikter. Samtidig fortelles historien uten at det blir sosialpornografisk, og med så mye ekte følelser at man umulig kan unngå å bli interessert selv.

Et virkemiddel som tas hyppig i bruk er bilder av personene mens de stirrer inn i kamera uten å si noe i lengre tid. Kombinert med at det vises en del følelser i disse sekvensene, gir et resultat som er sterkt, men ikke trist.

“Stories We Tell” er rett og slett en varm og nytenkende dokumentar, som på utmerket vis utforsker kunsten å fortelle en god historie. Og når selve eksempelet på en god historie er så gjennomført spennende, kan man nesten ikke unngå å bli begeistret.