Fra hobbiter til WikiLeaks

blu-ray-1024x588Uke 15 byr på blant annet “Hobbiten: Smaugs ødemark” og “Frost”.

Hver mandag gir vi deg oversikt over hva som dukker opp på blu-ray i løpet av uka. Og denne uka er fullstappet med godbiter!

1. Hobbiten: Smaugs ødemark

Hobbiten: Smaugs ødemark Bilbo og alle vennene hans fortsetter den farefulle ferden mot Ensomfjellet, det gamle dvergeriket Erebor, for ikke å snakke om tidenes frekkeste drage – nemlig Smaug.

Og veien er selvfølgelig lang, hvilket betyr nye (og gamle) bekjentskaper, milevis med dvergtullball, samt en og annen hoderulling. Jada, for det samme orkepakket som jaget våre venner sist, er selvsagt stadig i hælene på dem.

Samtidig som ferden trenger seg gjennom skog og mark, oppdager Bilbo hvordan ringen – ja, den ringen – leker med sinnet hans, som om den skulle vært en avkledningsvillig kvinne med tidenes krøller og store, hårete føtter. Ikke la deg lure, Bilbo!

Som om ikke det var nok – Gandalf ser seg nødt til å forlate følget til fordel for ytterligere en trussel, en trussel hvis omfang fremdeles er utenfor deres fatteevne.

Sindre Grading følte tiden fløy i selskap med Peter Jacksons andre film om Hobbiten. Det holdt til terningkast fire; noe du kan lese mer om i Sindres anmeldelse.

2. Frost

Frost Dette handler om to søstre. Den ene liten og søt – den andre litt eldre, nesten like søt, men også med skumle, iskalde evner. Når eldstesøstera, Elsa, blir tvunget til å holde seg innendørs, isolert fra verden, mister de to søstrene kontakten. Under hele resten av oppveksten lever de på hver sin side av en dør. Helt til …

… eldstesøstera må ut.

Dét betyr trøbbel, for nå ønsker evnene hennes å slå ut i full blomst – eller skal vi si ta knekken på enhver blomst. Brått er hele riket lagt under snø og is, og Elsa flykter til skogs og vel så det, for å dyrke de magiske kreftene. Lillesøsteren Anna ser seg nødt til å følge etter, i håp om at Elsa kan omgjøre underverket. Eventyret er i gang.

Disneys store kassasuksess “Frost” falt i smak for Sindre, som leverte fem sterke prikker på terningen til animasjonsfilmen. Ta gjerne en titt på hele anmeldelsen hans.

3. Kule kidz gråter ikke

Kule kidz gråter ikke Anja er ei aktiv jente i 7. klasse, som ikke har større bekymringer i livet enn en kommende fotballturnering på slutten av året. Litt større bekymringsrynker blir det riktignok når hun blir diagnostisert med leukemi, og må bruke alle sine krefter på å kjempe seg tilbake til de forgylte gresstråene på fotballbanen. Og tror du ikke Anja løfter skoletrofeet stolt over hodet til slutt?

Vel, tro om igjen. Dette er nemlig ikke en film der alt blir rosenrødt og løser seg. For i motsetning til hva z-en i tittelen antyder, er “Kule kidz gråter ikke” både en tidsriktig og rørende familiefilm om en ung jentes møte med en dødsdom.

Det var Øystein T. Drabløs som fikk æren av rulle den andre femmeren til en av ukas utgivelser. Filmen gjorde inntrykk, og hvorfor kan du lese om i anmeldelsen hans.

4. Philomena

Philomena Som tenåring møter Philomena Lee (Judi Dench) en ung, kjekk gutt på et tivoli i 50-tallets Irland. Hun blir gravid og foreldrene hennes sender henne til et kloster og vil ikke ha noe mer med henne å gjøre. Hun føder under vanskelige forhold. Nonnene i klosteret dømmer henne og begrenser tiden hun får med sønnen Anthony til én time om dagen, akkurat som de andre ungjentene i klosteret, som har lidd samme skjebne.

Anthony blir som treåring adoptert bort til et amerikansk par, mot Philomenas ønske. Filmen forteller historien om Philomena som 50 år senere sammen med den avdanka BBC-journalisten Martin Sixsmith (Steve Coogan), begynner å lete etter sønnen hun aldri greide å gi slipp på. Sammen reiser de til USA for å finne svar.

Nok en femmer ble rullet. Denne gang fra Hildegunn Fallang, som mente filmen traff blink. Hele anmeldelsen til Hildegunn kan du lese her.

5. Den femte statsmakt

Den femte statsmakt Vi begynner på en eller annen messe i sentral-Europa. En hvithåret frekkas forsøker å nå fram med sitt budskap, men er ikke spesielt heldig med oppmøtet. Heldigvis treffer han den datakyndige Daniel Berg, og deretter starter WikiLeaks-eventyret for alvor.

Og etter hvert som avsløringene blir større og styggere, blir Julian Assange et stadig større mål for verdens største makthavere. Et par minutter av filmen foregår for eksempel i undertegnedes hjemby Tønsberg – og her sitter både amerikansk og russisk etterretning i lobbyen på Oseberg kulturhus, med både øyne og ører på stilk.

Vi runder av ukas utvalgte anmeldelser med en firer. Sindre Grading anmeldte “Den femte statsmakt”, og du kan lese hans anmeldelse i sin helhet her.

I tillegg til våre fem utvalgte utgivelser kommer også …

  • Admission
  • Bad Milo!
  • Battle of the Year
  • Blackfish
  • Down and Dangerous
  • Ninja II: Shadow of a Tear
  • Suddenly
  • Svengali