3
Fra Tyrkia uten kjærlighet

Tittel:
From Russia with Love
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sean Connery
  • Robert Shaw
  • Lotte Lenya
  • Daniela Bianchi
  • Pedro Armendáriz
Regissør:
Terence Young

James Bonds andre eventyr er en film blottet for klimaks. Det føles i hvert fall slik.

Vi i filmsnakk.no anmelder samtlige James Bond-filmer framover, selvsagt i riktig rekkefølge. Anmeldelsene vil følge et litt annet mønster enn vanlig – noe som forhåpentligvis vil oppfordre til debatt. De enkelte terningkastene vektlegges ikke nødvendigvis like mye, og hovedterningkastet er ikke alltid direkte snitt av disse – bare så det er sagt.

I film nummer to, “From Russia with Love” reiser 007 til Istanbul for å finne en stjålet krypteringsinnretning. I tillegg finner han en ny, heit Bond-pike, samt dårlig stemning mellom russere og tyrkere. Det han ikke registrerer er den topptrente leiemorderen Grant, som hele tiden følger etter han.

Plott: Omstendighetene er ikke like mystiske som i “Dr. No”, men i Istanbul skjer det en hel del mer. Skurkeorganisasjonen SPECTRE lever ennå, på tross av Dr. Nos fall, og hevnen ser søt ut der Nummer 1, Nummer 3 og sjakkgeniet Kronsteen planlegger Bonds undergang. Lokket mot den tapte krypteringsmaskinen, men forfulgt av en drapsmaskin. Plottet er mindre interessant enn i “Dr. No”, men muligens mer gjennomtenkt. Problemet er uansett plottets evne til å engasjere oss seere. Det klarte det nemlig ikke.

Action: Lydeffekter og slikt har ikke tatt seg opp stort siden ’62, men actionsekvensene i denne er både morsommere og mer intense. Og det er litt action, hvilket vi antakeligvis bør regne som et pluss. Scenen der Bond og Grant forsøker å ta livet av hverandre har i enkelte kretser fått legendestatus, og det er ikke noen stor utfordring å forstå hvorfor. I tillegg må kaoset i sigøynerleiren trekkes fram, samt båtjakta mot slutten av filmen – selv om sistnevnte kanskje var litt fort ferdig.

Humor: Som nevnt allerede – det finnes humor i actionscenene, hvilket er fint så lenge det hele er balansert godt. Det er det her. I tillegg er det enkelte scener utenom action’en som fremprovoserer latter, og det hører selvsagt med i en klassisk Bond-fortelling.

Bond-skurken: Det er flere skurker i “From Russia with Love”, hvorav enkelte åpenbart spares til senere anledninger. Men filmens “hovedskurk” blir nevnte Grant, den farlige drapsmannen med det nokså snille fjeset. Lenge så han ut til å være av den uglupe sorten, men i det handlingen drar seg til skilter han med en noe overraskende inngang på målsettingen om drepe 007. Og det trengte filmen. Når det er sagt – jeg skulle gjerne visst mer om ham. Hvordan ble han som han ble?

Bond-dama: Daniela Bianchi, runner-up i Miss Word for fryktelig lenge siden, spilte historiens andre Bond-pike. Skaperne gjorde med andre ord en hederlig innsats for å finne Ursula Andress’ arvtaker. Men Bianchis rollefigur Tatiana Romanova har aldri den samme påvirkningen på filmen. Hun ser bra ut, men er temmelig spe i huet.

Bond-låta: Første “egne” Bond-låt. Alle kjenner jo melodien: “From Russiaaaa with Loooooooove …” Matt Monros sangstemme er både behagelig og passende, men låta utvikler seg lite og blir egentlig temmelig kjedelig før den er kommet halvveis.

Hvor enig er du?