4
Franchise’n vokser

Tittel:
X-Men Origins: Wolverine
Sjanger:
Action, Eventyr, Science fiction
Varighet:
1 t. 47 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Hugh Jackman
  • Liev Schreiber
  • Ryan Reynolds
  • Taylor Kitsch
  • Kevin Durand
  • Dominic Monaghan
Regissør:
Gavin Hood

Den fjerde filmen i rekken er den største indikasjonen på at X-Men-konseptet sent vil gå i grava. Mutanter er moro.

Tidligere har vi sett Charles Xavier samle et uslåelig mutantteam, hvorav Hugh Jackman-karakteren Wolverine har vært en viktig brikke. Nå skal safta skvises – nettopp ved å fortelle Wolverines historie, fra da han vandret barbeint som smågutt ut av barndomshjemmet, gjennom alle verdenskrigene og inn i moderne tid.

Og stadig dukker det opp nye mutanter – den fundamentale interessevekkeren i hele franchise’n. Og godt at skaperne vet det, men vet de det godt nok? Dét er spørsmålet. Jeg tror man frykter overkill, og det har jeg stor respekt for. Likevel – jeg vil se mer. Flere. Og jeg vil se dem brukes til noe nyttig. I denne ser vi opptil flere titalls mutanter, men alt de gjør er å flykte. Kanskje nyttig for dem – hvis de ønsker å overleve filmens gedigne ondskap. Men – kjedelig for meg.

Når det er sagt, noen av mutantene er litt drøye i sine evner. At en genmutasjon kan få en fyr til å sprute stråler av ild ut av øynene er smått utenkelig. Men før jeg blottlegger min fysikkkompetanse helt – dette er jo uansett fiksjon. Fysikkens lover gjelder ikke.

Men det var det med overkill, da.