3
Frankensteins monster som superhelt

Tittel:
I, Frankenstein
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Aaron Eckhart
  • Yvonne Strahovski
  • Miranda Otto
  • Jai Courtney
  • Bill Nighy
Regissør:
Stuart Beattie

Himmel og helvete ønsker en bit av Frankensteins monster. Ikke bokstavelig, da. Eller?

Husker du fortellingen om Frankensteins monster? Den er ikke veldig kompleks, men de historiene vi har sett har gått ut på at en gal vitenskapsmann skaper et monster og vekker det til live – gjennom et par volt mer enn det er stikket du har i veggen hjemme. Etter det blir monsteret småsint og ender opp med å drepe sin skaper.

Så hopper vi et par århundre frem i tid, og befinner oss i noe som ligner fælt på nåtiden. Her kjemper Adam – ja, monsteret til Frankenstein får seg et passende navn i denne spenstige tolkningen – en kamp mot demonene, men nekter å velge side. Ja, for det er jo selvfølgelig en krig mellom himmel og helvete. Og begge parter ønsker at den sjelløse Adam (man kan vel nesten ikke ta navnevalget seriøst) skal være dem behjelpelig. Av diffuse grunner, så klart.

Ja, det er bare å tenke det høyt med en gang. Makan til fri tolkning av en – ellers så spennende og uhyggelig – historie som har vært kjær for filmelskere siden filmens morgen! Jeg kjenner nesten ikke igjen monsteret til Frankenstein! Og nei, det er ikke kun med tanke på at Aaron Eckhart ikke klarer å være stygg nok. Det er jo nesten en frelser og en superhelt vi har med å gjøre her. Skepsisen sitter forankret i ryggraden av en slik fri tolkning.

Det er ikke noe i veien med å tolke en historie på sin måte, men når Stuart Beattie gjør det så hinsides all fornuft, ved å utelate alt som har gjort denne klassiske fortelling så interessant. Produsentene av den noe vaklende “Underworld” har hatt flere fingre med i spillet, for det er jo samme film. Bare med litt andre karakterer. For om man ser bort i fra det åpenbare, så er det jo mistenkelig mye likt her. Det dukker til og med opp et par skuespillere i tilsvarende roller som de hadde i “Underworld”, og da blir det nesten bare pinlig.

Pinlig er det også at mister anti-karisma, Jai Courtney, har en sentral rolle i filmen. Ironisk nok viser han mindre følelser og et mindre register enn Frankensteins monster. Nok et slapt klapp på skuldra til en av Hollywoods minst interessante skuespillere…

Aaron Eckhart har visstnok uttalt seg at han synes “The Core” er en av hans minst minneverdige roller, men “I, Frankenstein” er pinadø ikke langt unna den heller. Selv om denne CGI-orgien av en fjasete film faktisk klarer å holde seg greit over vannet. Regissør Stuart Beattie mangler en slagplan – annet enn å kopiere alt det “Underworld” representerte. Så da velger du jo selv. Er du blodfan av “Underworld”-filmene, så er dette helt klart broren fra en annen mor. Blir du derimot fysisk uvel bare av å tenke på “Underworld”-filmene, kan dette fort bli halvannen time med tortur.

Personlig synes jeg det smaker kalkun, men jeg elsker kalkun. En gang i blant i hvert fall.