4
Fransk bygdekaos

Tittel:
Familien Beliér
Sjanger:
Drama, Komedie, Romantikk
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Karin Viard
  • François Damiens
  • Eric Elmosnino
  • Louane Emera
  • Ilian Bergala
Regissør:
Eric Lartigau

Fjorårets største franske feelgood-suksess kan også sjarmere oss nordmenn.

Vi skal til en forholdsvis liten bygdeby, cirka 30 mil i en eller annen retning bort fra Paris. Her bor Paula og hennes familie – familien Beliér, altså – og de er alle døve, bortsett fra Paula. Dermed er en hel del arbeidsoppgaver havnet i hennes fang. Det er tross alt ikke bare-bare å drive en effektiv familiebondegård, selv med alle tiders hørsel. Bare spør norske bønder.

Dette var bare litt setting. Handlingen består av en rekke idylliske elver som man skulle tro ville finne sammen i et delta mot slutten – slik det jo ofte er med uoriginale filmer. Denne er derimot original nok til at historiene forblir relativt frittgående, i hvert fall inntil alfahannhistorien tilsynelatende slakter de fleste av dem.

Og alfahannen vokser i grunnen fram fra intet. For i en familie der stemmeprakten betyr nada regner man ikke med at den neste Edith Piaf ubevisst befinner seg. Men en observant musikklærer evner heldigvis å plukke opp talentet. Eller … heldigvis? For hvem?

Dette er filmens dramatiske kjerne. Skal Paula dyrke sitt sangfugltalent, som familien hennes aldri vil kunne ha glede av – og samtidig flytte fra dem og den pleietrengende bondegården? En interessant problemstilling som du neppe har tenkt mye over tidligere.

Joda, det hele er litt kaotisk formidlet. Her finnes nemlig også en keitete kjærlighetshistorie, en håpløs, lokal valgkamp, et foreldrepar som er like kåte som de er fulle av kjønnssykdommer og en musikklærer som mest av alt skulle vært på et bedre sted. Bare for å nevne noe.

Men når alfahannen triumferer mot slutten, og alle de små historiene plutselig ikke virker like tilfeldige – da er det godt å være kinogjenger.

Husk lommetørkle.