5
Frustrerende filmopplevelse

Tittel:
Trust
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Clive Owen
  • Catherine Keener
  • Liana Liberato
  • Viola Davis
Regissør:
David Schwimmer

Det er sjelden frustrerende å se en god film. “Trust” stikker seg likevel ut som et unntak.

Filmen handler nemlig om en 14-årings møte med en eldre mann. De to har blitt kjent over internettchat. Den voksne mannen har i løpet av tiden med chatting gått fra å være 15 år – til 25! Og det gjør jo saken annerledes. Men når de to treffes og det viser seg at han snarere er 35(!) – da skulle man tro at kontakten ville bli brutt. Men neida.

I stedet manipulerer han jentungen til å ha sex med ham.

Og det er i grunnen her at filmen starter. Jenta er voldtatt, foreldre er fra seg og FBI er på jakt etter voldtektsmannen. Dette leder oss inn på hvorfor denne filmen er så frustrerende: Jenta er jo stein, stokk idiot! Regissør David Schwimmer er sikkert fornøyd med dét – det er jo hele poenget. Og det er det som er så frustrerende å se på. En 14 år gammel jente som nekter å godta at hun er blitt voldtatt og i stedet tar mannen i forsvar og kaller det kjærlighet på tvers av alder. Og så kommer hun på kant med foreldrene, mesterlig spilt av Clive Owen og Catherine Keener. Tenk å krangle over hvorvidt mannen er en voldtektsmann eller ei.

Denne håpløse situasjonen har moromannen David Schwimmer skildret uhyre godt. For når jeg irriterer meg grønn over filmens karakterer, må jo noe ha blitt gjort riktig.

Jeg tror for øvrig at filmen er verdt å se til skrekk og advarsel. Ikke bare er det en pekefinger til ungdom som chatter med fremmede på nettet – det er også en foreldrerettet, kanskje forebyggende, film med hensyn til tiden etter ugjerningen.

Temmelig gripende!